temno

Trinajsta plača

VPRAŠANJE

V moji bivsi firmi se je izplacala 13. placa, jaz pa sem se starostno upokojil z 2. julijem 2008. Sedaj me pa zanima, ali ta 13 placa pripada tudi meni?Hvala za odgovor !

ODGOVOR

Izplačilo 13. plače ne ureja Zakon o delovnih razmerjih ali kolektivne pogodbe s splošno veljavnostjo in zaradi tega tudi ni urejenih splošnih pravil o njenem izplačilu oz. upravičenosti posameznih delavcev. Vaša upravičenosti do izplačila glede na to, da vam je delovno razmerje prenehalo tekom leta, je odvisna od ureditve izplačila 13. plače pri vašem delodajalcu. V kolikor je slednji sprejel določena pravila je potebno navedena praveriti in presoditi ali ste na tej podalgi upravičeni do plačila ali ne.V praksi ponavadi delodajalci izplačujejo 13. plačo in božičnico le tistim, ki so pri njih takart, ko se navedeni zneski izplačujejo tudi zaposleni. Če pa je 13. plača določena kot izplačilo iz anslova poslovne uspešnosti bi bili lahko tudi vi v sorazmernem delu glede na vašpo zaposlitev v določenem letu upravičeni do določenaga sorazmernega dela. Kot že rečeno pa je odgovor na navedeno vprašanje odvisen od internih aktov delodajalca, ki urejajo navedeno izplačilo tako, da vam predlagam, da pri bivšem delodajalcu preveriti kaj določajo njegovi pravilniki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share