temno

Odškodnina invalida zaradi neizkoriščenega dopusta

VPRAŠANJE

Imel sem delovno razmerje za nedoločen čas vmes sem pridobil tretjo kategorijo invalidnosti zato me je delodajalec odpustil kljub temu da ima na podjetju zaposlenih kar nekaj invalidov zakaj nekatere odpustijo drugih pa ne, vržejo te dobesedno na cesto z kreditom ki ga je odobrila sama firma od občine bom dobil 6 mesecev podpore zato mi ni jasno kako bom potem odplačeval kredit. Bil sem 6 mesecov na čakanju in nisem izkoristil dopusta sedaj mi ga pa nočejo izplačati, ker bi ga baje moral izkoristiti med čakanjem.

Hvala

ODGOVOR

Če vas pravilno razumem vas zanima ali ste upravičeni do izplačila odškodnine zaradi neizkoriščenega letnega dopusta.

Glede možnosti izplačila odškodnine za neizkoriščen letni dopust je dosedanja sodna praksa zavzela stališče, da je delavec upravičen do izplačila dopusta v primeru, ko mu delodajalec ni omogočil koriščenje dopusta, kar pomeni, da je krivda za to, da delavec ni izkoristil dopusta na strani delodajalca.

Če se je izkazalo, da delavec dopusta ni izkoristil zato, ker sploh ni zaprosil za njegovo koriščenje ipd. Se pa v teoriji sedaj pojavljajo stališča, da gre v tem primeru za plačilo nadomestila in ne odškodnine in da je delavec upravičen do izplačila »nadomestila« za neizkoriščen dopust ne glede na morebitno krivdo delodajalca.

Ali bo posledično prišlo do drugačne sodne prakse vam trenutno ne morem sporočiti, bi vam pa predlagal, da vztrajate pri izplačilu odškodnine in se poskusite s svojim prejšnjim delodajalcem dogovoriti oz. nato glede na višino zneska presodite ali se boste spustili v sodni spor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Letni dopust

VPRAŠANJE Pozdravljeni! Zanima me naslednja informacija- ali je pravilen postopek delodajalca, ko mu zdravniška komisija odredi 4-urno bolniško?…
Več o tem
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share