temno

Odpustitev delavca

VPRAŠANJE

Zanima me kako je z odpustitvijo delavca, ki je po ZDR zaščiten zaradi starosti. Ali lahko delodajalec takega delavca vseeno odpusti, npr. še ukine nek oddelek v podjetju, ali ga je delodajalec dolžan prerazporediti. Kaj pa če ne ukine oddleka in je vzrok recesija, ali ga lahko odpusti kljub starosti?

ODGOVOR

Pozdravljeni,

V kolikor ima delavec zaščito po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR) zaradi starosti ga delodajalec brez njegovega soglasja ne more odpustiti v primeru, če ukine npr. nek oddelek ali če to želi zaradi recesije.Delavca, ki uživa zaščito zaradi starosti, se lahko po ZDR lahko odpusti le v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca (likvidacija, prenehanje po skrajšanem postopku, stečaj) in v primerih odpovedi iz krivnega razloga, razloga nesposobnosti ali izredne odpovedi.Starejši delavec pa izgubi varstvo po ZDR, če izpolni minimalne pogoje za starostno upokojitev ali pa če te pogoje lahko dočaka na zavodu s pravico do denarnega nadomestila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share