temno

Razdedinjenje nujnega dediča

VPRAŠANJE

Rad bi razdedinil sina. Kako naj to naredim?

ODGOVOR

Spoštovani!Vaš sin je vaš nujni dedič in kot tak tudi v primeru oporočnega dedovanja upravičen do nujnega dednega deleža. Kot nujnega dediča pa sina lahko razdedinite, če obstajajo za to zakonsko določeni pogoji. Zakon o dedovanju (Uradni list SRS, št. 15/76, 23/78, Uradni list RS, št. 13/94 – ZN, 40/94 – odl. US, 117/00 – odl. US, 67/01, 83/01 – OZ, 73/04 – ZN-C, 31/13 – odl. US in 63/16) v 45. lenu določa, da lahko oporočitelj dediča, ki ima pravico do nujnega deleža razdedini:

 – če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;

– če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;

– če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.Razdedinjenje je lahko popolno ali delno. Svojo voljo do razdedinjenja sina morate na nedvomen način izraziti v oporoki, koristno pa bi bilo tudi, da navedete razlog za razdedinjenje. Pri tem pa gre opozoriti, da mora razlog za razdedinjenje biti podan takrat, ko je oporoka napravljena, razlog iz zgornje 3. točke pa tudi takrat, ko bi vi, kot oporočitelj, umrli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share