Dedni delež in delo na kmetiji

VPRAŠANJE

Spoštovani. Oče je lastnik večje gorske zaščitene kmetije. Imam sestro, ki je svoj dedni delež že dobila, brat pa se je svojemu deležu odpovedal. Ustno je med nama z očetom sklenjen dogovor, da bom v roku dveh let kmetijo prevzel jaz (še pred dopolnjenim 40 letom, da bom lahko kandidiral na razpisu za mlade prevzemnike kmetije).

Sam trenutno stanujem na drugem naslovu, imam pa namen, da bom na enem od zazidljivih zemljišč na kmetiji, zgradil novo hišo in se na kmetijo preselil. Hišo bom gradil iz premoženja kmetije. Z mesecem marcem bom dal odpoved v službi in začel z delom na kmetiji (oče mi bo plačeval prispevke – kmečko zavarovanje), na kmetiji pa naj bi prevzel predvsem gospodarjenje z gozdom, pomagal pa bi tudi pri drugih delih na kmetiji.

Zanima me, na kakšen način bi lahko z očetom vse izrečeno in obljubljeno, zapisala. Je potrebno iti do notarja? Ali lahko pogodbo z očetom zapiševa sama in jo notar le overovi? V pogodbi med nama bi torej moralo biti zapisano:

1. Da bom najkasneje do leta 2020 jaz prevzel lastništvo kmetije.
2. Da bom na zazidljivem zemljišču kmetije lahko gradil hišo iz premoženja kmetije (Je to dovolj za pridobitev gradbenega dovoljenja?)
3. Da mi bo oče do prepisa kmetije plačeval prispevke (kmečko zavarovanje).

Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor, za pomoč. Najlepša hvala.

ODGOVOR

Vsebina je na voljo le naročnikom.

✔ Registrirajte se za 3 dnevni BREZPLAČNI DOSTOP
(brez obveznosti in kartice)

✔ AKCIJA mesečni dostop samo 9,99 EUR 6,95 EUR.


1. Najprej se prijavite / registrirajte
2. Še vedno nimate dostopa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki