temno

Dedni delež in delo na kmetiji

VPRAŠANJE

Spoštovani. Oče je lastnik večje gorske zaščitene kmetije. Imam sestro, ki je svoj dedni delež že dobila, brat pa se je svojemu deležu odpovedal. Ustno je med nama z očetom sklenjen dogovor, da bom v roku dveh let kmetijo prevzel jaz (še pred dopolnjenim 40 letom, da bom lahko kandidiral na razpisu za mlade prevzemnike kmetije).

Sam trenutno stanujem na drugem naslovu, imam pa namen, da bom na enem od zazidljivih zemljišč na kmetiji, zgradil novo hišo in se na kmetijo preselil. Hišo bom gradil iz premoženja kmetije. Z mesecem marcem bom dal odpoved v službi in začel z delom na kmetiji (oče mi bo plačeval prispevke – kmečko zavarovanje), na kmetiji pa naj bi prevzel predvsem gospodarjenje z gozdom, pomagal pa bi tudi pri drugih delih na kmetiji.

Zanima me, na kakšen način bi lahko z očetom vse izrečeno in obljubljeno, zapisala. Je potrebno iti do notarja? Ali lahko pogodbo z očetom zapiševa sama in jo notar le overovi? V pogodbi med nama bi torej moralo biti zapisano:

1. Da bom najkasneje do leta 2020 jaz prevzel lastništvo kmetije.
2. Da bom na zazidljivem zemljišču kmetije lahko gradil hišo iz premoženja kmetije (Je to dovolj za pridobitev gradbenega dovoljenja?)
3. Da mi bo oče do prepisa kmetije plačeval prispevke (kmečko zavarovanje).

Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor, za pomoč. Najlepša hvala.

ODGOVOR

Spoštovani!

Glede na dejstvo, da se je vaš brat odpovedal svojemu dednemu deležu, sestra pa je za namen naklonitve dednega deleža tudi že dobila premoženje, ocenjujemo, da bi bila za vaš primer najbolj primerna izročilna pogodba, po kateri bi vaš oče izročil kmetijo vam, vaša brat in sestra (če oče nima tudi še drugih potomcev) pa bi v to v s svojim podpisom pogodbe izrecno privolila (kar je pogoj za veljavnost pogodbe). V tem primeru namreč v primeru dedovanja po očetu ne bi več mogla zahtevati vštetja darila (t.j. predmetne kmetije) v vaš dedni delež. Enako naj svojo privolitev poda tudi očetova (zakonska) partnerica oz. vaša mati. Pogodba pa mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa (zgolj overitev podpisa na pogodbi ne zadostuje).

Pogodbo torej sestavi notar, ki bo pred sestavo z vama opravil pogovor, v katerem vaju in zgoraj navedene seznanil z vsemi pravno relevantnimi vprašanji, okoliščinami in posledicami posla, ter tudi, upoštevajoč vajine želje in namen pogodbe, sam oblikoval pogodbeno besedilo. Želeno vsebino pogodbe lahko tako v besedilu, ki ste ga zapisali v vašem vprašanju, posredujete notarju.

Za pridobitev gradbenega dovoljenja za stavbo, ki jo želite zgraditi na zemljišču, pa zgolj zadevna pogodba ne zadostuje. S slednjo boste le pridobili lastništvo nad nepremičnino, vso ostalo dokumentacijo, ki je potrebna za gradnjo na nepremičnini, pa si boste morali priskrbeti naknadno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share