temno

Razdedinjenje sina kot nujnega dediča!

VPRAŠANJE

S sinom sva v izredno slabih odnosih. V tako slabih, da ne bi rad, da po moji smrti dobi karkoli od mene oziroma iz mojega premoženja. Bi to bilo možno?

ODGOVOR

Spoštovani!

Vaš sin po vas velja za nujnega dediča in kot takemu mu po zakonu pripada polovica zakonitega dednega deleža. Lahko pa napravite oporoko v kateri ga, če za to obstajajo razlogi, razdedinite. Razdedinjenje vašega sina kot nujnega dediča bi bilo možno, če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad vami, če je zoper vas, vašega zakonca, vaše morebitne preostale otroke ali posvojence ali vaše starše naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje, ali če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Razlog za razdedinjenje morate v oporoki izraziti na nedvomen način, koristno pa je tudi, da razlog za razdedinjenje navedete.

Razdedinjenje je lahko popolno ali delno. Z razdedinjenjem bo vaš sin izgubil dedne pravice v obsegu razdedinjenja (lahko torej tudi do nujnega deleža). Če je vaš sin morda prezadolžen ali zapravljivec in ima oziroma bo ob uvedbi dedovanja imel pridobitno nesposobnega mladoletnega potomca, pa mu lahko v celoti ali deloma vzamete njegov nujni delež tudi le v korist njegovega potomca (da torej nujnega deleža ne deduje vaš sin, pač pa njegov potomec).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share