temno

Dedovanje hiše

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

S partnerjem si bova urejala lastno etažno stanovanje v hiši, katere lastnica je njegova mama, ki tudi živi v pritličju.

Za ta namen bova vzela kredit in porabila večino najinih prihrankov.

Želela sva, da bi del hiše, ki ga bova uredila, prepisala na mojega partnerja oz. svojega sina, vendar je zaenkrat pripravljena urediti oporoko, po kateri bo hiša najina po njeni smrti.

Ker gre pri urejanju stanovanja tudi za moj velik finančni vložek, me zanima kakšne so moje pravice v primeru, če bi prišlo do prekinitve najine zveze ali če bi moj partner preminil preden bi bila hiša prepisana nanj?

Zaenkrat nisva poročena in sva brez otrok. Bi v tem primeru lahko uveljavljala povračilo svojega finančnega vložka na osnovi računov in dokazil v zvezi z gradnjo?

ODGOVOR

Spoštovani,

najenostavneje bi bilo, da bi s partnerjem oziroma njegovo mamo sklenili dogovor o vlaganjih oziroma bi se vam priznal nek delež na nepremičnini (sorazmerno z vašimi vlaganji). Svetujemo vam, da partnerju in njegovi mami predlagate sklenitev takšnega pravnega posla. Dogovor o obsegu vlaganj bi vseboval natančno opredelitev, koliko ste vložili v nepremičnino vaših sredstev. Pri tem je pomembno tudi vaše delo oziroma delo vaših bližnjih, prijateljev… ki bi vam morebiti pri gradnji pomagali.Oporoka pa ni najboljša možnost, saj se lahko prekliče oziroma sklene nova, poleg tega pa lahko sin umre pred mamo.

Poleg tega lahko nastopi težava, če je več dedičev (težava lahko nastopijo tudi v zvezi z izločanjem premoženja iz zapuščine).V primeru, da mati oziroma partner ne bo želel skleniti nobenega pravnega posla, je pomembno, da imate soglasje lastnika nepremičnine, da lahko obnovite nepremičnino in v njej prebivate. Še pomembneje pa je, da si natančno vodite evidenco vašega vložka (shranjujete račune od nakupov, kreditne pogodbe, račune od izvajalcev oziroma si beležite vse vaše vložke v nepremičnino).V primeru, da bi prišlo do prenehanja vaše zunajzakonske skupnosti, bi s partnerjem morala razdeliti skupno premoženje, kamor bi seveda spadala tudi predmetna nepremičnina. Za vaš vložek v nepremičnino, bi vas seveda moral izplačati.

Seveda bi bilo zunajzakonsko skupnost potrebno dokazati. 12 čl. ZZZDR določa, da ima dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, ima zanju enake pravne posledice po zakonu. Pri tem je potrebno upoštevati tudi morebitno spremembo ZZZDR, kjer bo potrebno zunajzakonsko zvezo registrirati pred državnim organom, v nasprotnem primeru ne bo priznana.V primeru partnerjeve predčasne smrti, bi pa lahko na podlagi 190. člena Obligacijskega zakonika od mame zahtevali povračilo vaših vlaganj. Namreč na podlagi vaših vlaganj, se bo vrednost nepremičnine bistveno povečala in bo na takšen način lastnica nepremičnine neupravičeno. obogatena. Lastnica nepremičnine vam bo zato morala nadomestiti vrednost dosežene koristi. Seveda pa bo ta vlaganja v nepremičnino potrebno ustrezno dokazati.

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo veliko sreče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share