temno

Dedovanje po očetu

VPRAŠANJE

V mojem prvem zakonu se mi je rodil sin, po ločitvi sem podedoval po svojih starših parcelo katera ni bila zazidljiva. V naslednjih letih sem se ponovno poročil in v novem zakonu dobi še enega otroka. Svojo dediščino sem prodal in z temi sredstvi, ter neka kredita odkupil zazidljivo parcelo. Moji sedanji ženi sta v naslednjih letih umrla oba starša ,tako da je tudi ona podedovala po njenih starših.Skupaj si želiva na parceli katero sem z mojo dediščino in neka kredita odkupil, ter z prodajo njene dediščine zgraditi skupen dom.

Sedaj je nastopila problematika…in sicer moja žena se boji investirati v skupno izgradnjo (z njeno dediščino), boji se da bi po morebitni moji prezgodnji smrti bivša moja žena in prvi otrok zahtevala delež po meni…saj je tudi moj prvi otrok moj zakoniti dedič…kar je tudi prav, seveda pa ne podeduje po sedanji ženi.

Zanima me kakšna bi bila najina možnost ..da moj prvi otrok ne bi imel pravice dedovanja ženinega dednega vložka…vloženo v skupno izgradnjo doma?Kako bi lahko uredil to dedno razmerje..da tudi moj prvi sin seveda deduje, vendar le po meni?Kot vesten oče in mož, imam rad svoja oba otroka in seveda tudi ženo…zavedam se da taki koraki v življenju so zelo pomembni (gradnja…dedovanje…) zato bi želel te zadeve urediti pred gradnjo…le kako???

l.p.

ODGOVOR

Spoštovani,

najprej naj navedemo, da vaša bivša žena ni upravičena do dedovanja po vaši smrti, saj je zakonska zveza prenehala in šele po razvezi zakonske zveze ste podedovali premoženje po starših. Torej vaša bivša žena ni upravičena do ničesar več (tudi sicer vaše podedovano premoženje predstavlja vaše posebno premoženje, do katerega tudi v času trajanja zakonske zveze ne bi bila upravičena).

Vaš sin iz prvega zakona pa bo po vaši smrti vaš zakoniti dedič (to pomeni, da bo dedoval na podlagi zakona, v kolikor ne boste napisali oporoke). Sin iz prvega zakona pa ne more biti dedič po vaši sedanji ženi, torej lahko deduje le vaš del premoženja.

Možnost, da vaš sin iz prvega zakona ne bo mogel dedovati ženinega vložka v nepremičnino pa vidimo naslednjo:

Predlagamo, da z ženo sklenita dogovor o vlaganjih v nepremičnino, kjer natančno ugotovita, koliko bo kdo svojega posebnega premoženja (torej premoženja, ki ste ga podedovala oziroma pridobila pred sklenitvijo ZZ) vložil v skupno nepremičnino. Torej koliko je premoženja, ki sta ga podedovala, koliko bo vsak vložil svojih denarnih sredstev (ki niso bila pridobljena z delom v času trajanja zakonske zveze) in koliko skupnih denarnih sredstev bosta vložila v nepremičnino – denarnih sredstev pridobljenih z delom v času trajanja zakonske zveze – skupno premoženje, za katerega se domneva, da je od vsakega od zakoncev polovica.

S takšnim dogovorom boste natančno določili kaj je vaše in kaj od vaše žene ter kaj skupno in posledično boste na takšen način razmejili vaš delež od ženinega. Po vaši smrti tako ne bi bilo dvoma o tem, kaj lahko vaš sin deduje.Dogovor oz. sporazum mora biti sklenjen v obliki notarskega zapisa. Na koncu gradnje je mogoče smiselno še enkrat natančno razmejiti vajine deleže, glede na dejanske vložke pri gradnji.Želimo vam veliko sreče in vas lepo pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share