temno

Notarski zapis o dedovanju

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Pri notarju smo sklenili Pogodbo o preužitku, Pogodbo o dosmrtnem preživljanju, Pogodbo o določitvi deležev v naravi in Odpoved neuvedenemu dedovanju.Pogodbo smo osnovali na eni parceli, ko pa je bila pogodba podpisana, je preužitkar dobil še eno parcelo (prej nismo vedeli, da sta parceli dve – imeli smo jih za celoto – v pogodbi je omenjena parcela s hišo, ta dodatna pa je travnik, ki bo morda čez čas postala zazidljiva).

Zanima me glede na sledeče:"soudeleženki s podpisom pogodbe izjavljata, da sta po preužitkarjema v celoti dedno odpravljeni in se odpovedujeta neuvedenemu dedovanju po svoji materi in očetu, tako iz naslova zakonitega ali nujnega dednega nasledstva. Dedovanju se odpovedujeta v svojem imenu in v imenu svojih potomcev."…. ali to pomeni, da je ta dodatna parcela in vso ostalo premoženje vezano samo še na preužitkarja in prevzemnika oz. da soudeleženki pri tem več ne sodelujeta, saj sta že bili izplačani?Zanima me še, kaj pomeni odpoved neuvedenemu dedovanju?Zanima me še, kaj pomeni: "v primeru, da bi se ugotovilo, da je bila vrednost dajatev v času sklenitve pogodbe nesorazmerna in bi se ugotovilo, da je bila med njimi pomembna razlika, so stranke v pravnem razmerju na podlagi darilne pogodbe glede presegajoče vrednosti"?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem

ODGOVOR

Iz vašega vprašanja sklepamo, da sta obe parceli del pogodbe o preužitku, kar pomeni, da sta s sklenitvijo pogodbe postali last preužitkarja in ne bosta predmet dedovanja.Odpoved dedovanju pomeni, da oseba, ki bi sicer dedovala po zapustniku njegove premoženje, ki bi ga imel ob smrti, po njem ne bo dedovala, prav tako pa tudi ne njegovi potomci (ker je bila odpoved dedovanja določena tudi za potomce).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share