temno

Kdo je dedič po pokojni

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

s sosedo sem imel sklenjeno pogodbo o dosmrtnem preživljanju, s katero mi je po smrti zapustila svojo nepremičnino in denarna sredstva. Po njeni smrti (umrla je januarja 2009) sem našel še nekaj neizplačanih dividend in polovico druge parcele (na katero je pokojna že pozabila), zaradi katerih sem moral sprožiti zapuščinsski postopek. Na sodišču so mi povedali, da nisem do tega upravičen, ker nisem zakoniti dedič, poleg tega pa pokojna ni sestavila oporoke (le pogodbo o dosmrtnem preživljanju). Dedovale naj bi njeni nečakinji (s katerimi ni imela stikov) in obe sta dediščino odstopile meni v korist. Sedaj pa se je pčojavila še hči zapustničinega nečaka, ki je umrl že pred dvema letoma.

Zanima me, ali je upravičena do te dediščine, glede na to, da njen oče ni živ in niso nujni dediči?

Hvala za odgovor.

Igor

ODGOVOR

Spoštovani,

ker ni bilo oporoke, nastopi dedovanje po zakon; v vašem primeru dedičič II. dednega reda (starši vaše sosede oz. ker so starši že umrli, njeni bratje in sestre oz. njihovi potomci).Hči zapustnikovega nečaka bi zato lahko prišla v poštev kot dedinja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share