temno

Omejitev dedovanja

VPRAŠANJE

Občina je prijavila zahtevek za omejitev dedovanja po pokojnem zaradi nudene denarne pomoči zapustniku v obliki stroškov oskrbe v Domu v višini cca. 40.000 €. Občina vztraja pri poplačilu.Pokojnik je bil sam, neporočen, brez otrok in je sam živel na kmetiji, dokler je mogel, nato je šel v dom, ne samo kot ostarel, bil je tudi nujno potreben posebne zdravniške oskrbe. Imel je tudi nekaj "pokojnine".Vsi bratje in sestre razen ene so se odpovedali dedovanju.Vrednost premoženja je cca 8 x manjša, kot je Občina skupno nakazala denarne pomoči.Sodišče nas sedaj sprašuje, ali se strinjamo, da se dedovanje omeji do celotne vrednosti zapuščine in da se premoženje izroči v last in posest Občine in dodaja, da v kolikor želimo dedovati, moramo poravnati celoten dolg do občine!Očitno je, da tudi če bi občina potem prodala vse skupaj, ne more nikoli dobiti povrnjenih stroškov denarne pomoči.Zdi se nam nesmiselna povezava dedovanja in terjatve, saj v teh letih občina z dediči ni kakorkoli komunicirala.Menimo, da lahko pristanemo le na tržno oceno dediščine v celoti in izplačilo zneska občini v tej višini.

Sprašujem, ali je taka razsodba sploh smiselna/pravičnainali imamo mi potem, če bi občina prejela vso dediščino in jo prodala, kakšno prednostno pravico do naknadnega odkupa.

LP Rudi

ODGOVOR

Sporočam vam, da je občina v vašem primeru v zapuščinskem postopku prijavila terjatve, ki jo je imela do pokojnega iz naslova plačila stroškov oskrbe. Navedeno pravico občina ima. Zakon o dedovanju določa, da so dediči, ki po zapustniku dedujejo določeno premoženje, odgovorni tudi za zapustnikove dolgove in sicer do višine vrednosti podedovanega premoženja.

V kolikor bi se torej priglasili k dedovanju in deodvali zapusntikovo premoežnje boste dolžni plačati tudi njegov dolg do občine in sicer največ v znesku vrednosti premoženja, ki ste ga kot dedič dedovali.

Tako imate na voljo dve možnosti in sicer ali:- se dedovanju odpoveste in bo premoženje na koncu, če ne bo nobenega dediča prešlo na občino in bop s tme zadeva rešena ali,- dedujete premoženje in nato navedeno premoženje ocenite ter občini ponudite plačilo ocenjene vrednosti premoženja.

V drugem primeru se sicer lahko zgodi, da občina na predlog ne bo pristala in v tem primeru ima občina le možnost, da proti dediču vloži izvršbo in predlaga, da se podedovano premoženje proda ali pa se od dediča izterja znesek dolga zapustnika do višine vrednosti premoženja. V obeh primerih bo nato v izvršuilnem postopku izvedena cenitev in na podlagi te cenitve boste dolžni poplačati dolg ali pa dopustiti prodajo podedovanega premoženja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share