temno

Odpoved dednega deleža

VPRAŠANJE

Zanima me, kaj konkretno moram storiti, če se želim odpovedati dednemu deležu od stanovanja, ki je last mame, v korist bratu.

Ali je treba kaj plačati?

Nada S.

ODGOVOR

Spoštovana !

Dednemu deležu se je moč odpovedati na več načinov.Tudi preden do dedovanja sploh pride. Iz vašega vprašanja ni razvidn oali gre že za dedovanje ali z bratom želita te zadeve urediti še za življenja vaše matere.

Če gre za dedovanje v zapuščinski razpravi, potem je dovolj, da pred sodiščem jasno izrazite voljo, da se odpovedujete dednemu deležu nastanovanju, ki je predmet zapuščinske razprave. V tem primeru stanovanje v celoti preide v last brata, stroški pa ostanejo isti t.j.za samo zapuščinsko razpravo.

Drugače je, če želite svoj dedni delež na stanovanju na brata prenesti že za časa življenja vaše matere. V tem primeru boste morala do odvetnika, ki bo pripravil ustrezno pogodbo. Le-to boste tudi notarsko overila. V tem primeru pa boste morala (vi sama ali brat) plačati stroške odvetnika in notarja. Tem stroškom se je moč izogniti z oporok omatere, ki stanovanje že za časa življenja v oporoki nameni bratu, vi pa v zapuščinski razpravi temu ne nasprotujete oz. ne zahtevate nujnega deleža.

Vsekakor pa vam v tem drugem primeru svetujemo, da stopite do odvetnika, ki vam bo s svojim svetovanjem prihranil čas in stroške.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share