temno

Dedovanje denarja preko zapuščinske obravnave

VPRAŠANJE

Najprej mi je umrl ded, ki je imel na računu banke X vsoto denarja, mesec kasneje pa mi je umrl še oče, ki je bil eden od štirih (4) otrok pokojnega deda.

Za zapuščinsko obravnavo smo se odločili da bo potekala na isti dan.Pri dedovi obravnavi nam je usakemu sodišče določilo 1/5 denarja ( babica-žena pokojnega deda 1/5, sin-brat očeta 1/5, hči1-sestra očeta 1/5, hči2-sestra očeta 1/5 in 1/5 po očetovi strani pripada meni moji mami in sestri…

Ko je prišel sklep, ki še ni pravomočen smo ugotovili, da je račun X izpraznjen.Ta račun dedija je imel pooblaščen moj stric kateremu pripada le ena petina po zapuščinski obravnavi, kljub temu da z mami ne veva kam je šel denar kajti račun je izpraznjen.

Kaj storiti v primeru, da je bil denar dvignjen v casu pred dedijevo smrtjo, kajti menim da takrat račun še ni bil zamrznjen in je stric razdelil ves denar med sebe in svoje 2 sestre in jaz in mami ter sestra ne bomo videli denarja ki nam pripada ?

Kako ukrepati ?

ODGOVOR

Malce čudno je slišati, da je sodišče delilo nekaj, česar ni…Normalno sodišče pridobi pred razpravo uradne podatke (tudi od banke).

V vsakem primeru pa vam ne preostane drugega, če lahko obstoj tega denarja neposredno pred smrtjo zapustnika dokažete (da je zares bil in tudi koliko ga je bilo-to lahko stori tudi sodišče na vašo zahtevo)- torej, ne ostane vam drugega kot odškodninska tožba zaradi prikrajšanja dednega deleža.

Vsekakor pa se z vsemi dokumenti in tudi pričami zglasite pri odvetniku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share