temno

Darilna ali kupoprodajna pogodba?

VPRAŠANJE

Spoštovani!

Vljudno prosim za nasvet v naslednji zadevi: od staršev bom dobila en del parcele.

Zanima me kateri način je boljši oz. prednosti in slabosti obeh – narediti darilno pogodbo ali kupoprodajno pogodbo.

Ali v primeru darilne pogodbe avtomatsko postane lastnik parcele tudi moj mož?

Kako je s pravicami mojih bratov in sester do te parcele?

Če pa se odločimo za kupoprodajno, kolikšen je davek?

Najlepša hvala za vašo pomoč.Lep pozdrav.

ODGOVOR

Spoštovani,

davka na darilo v vašem primeru ni. Darilna pogodba je preklicen pravni posel, kar pomeni, da ga darovalec lahko prekliče, če pride po sklenitvi v položaj, v katerem je ogroženo njegovo preživljanje. Preklic v tem primeru ni mogoč le, če bi zaradi vrnitve darila postalo ogroženo preživljanje obdarjenca.

Preklic je mogoč tudi zaradi hude nehvaležnosti obdarjenca, če se obdarjenec proti darovalcu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec darilo obdržal. Razlog za preklic je tudi rojstvo darovalčevega otroka, ki pred tem ni imel otrok.

V primeru dedovanja se darilo obdarjencu v primeru dedovanja po darovalcu všteva v njegov dedni delež (razen, če je darovalec to izrecno izključil), v vsakem primeru pa se  upošteva  pri ugotavljanju vrednosti zapuščine zaradi uveljavljanja nujnega deleža bratov in sester.

Pri prodajni pogodbi zgoraj opisanih možnosti ni, plačati pa je potrebno davek na promet nepremičnin v višini 2% od prodajne cene. Seveda pa prodajna pogodba ne sme biti le navidezna, saj mora volja pogodbenih strank biti usmerjena k prodaji (to je, da bo stvar, ki jo prodaja, prodajalec izročil kupcu tako, da bo ta pridobil lastninsko pravico, kupec pa se zavezuje, da bo prodajalcu plačal kupnino). Navidezna pogodba nima pravnih učinkov, če pa je za navidezno pogodbo skrita kakšna druga pogodba (npr. darilna), se šteje, da je bila sklenjena darilna pogoba, če so podani pogoji za njeno veljavnost.

Tako na podlagi darilne kot prodajne pogodbe je za to, da postanete lastnica nepremičnine, potreben vpis v zemljiško knjigo, ki se izvede na podlagi pogodbe in zemljiškoknjižnega dovolila.

Če ste poročeni (ali živite v zunajzakonski skupnosti), se vam podarjeno premoženje šteje za vaše posebno premoženje in ob razvezi zakonske zveze (ali prenehanju zunajzakonske skupnosti) ni predmet delitve skupnega premoženja. V primeru prodajne pogodbe pa kupljena nepremičnina lahko predstavlja skupno premoženje, če je kupljena s sredstvi, pridobljenimi z delom v času trajanja zakonske zveze (zunajzakonske skupnosti). V tem primeru se šteje, da je to skupna lastnina vas in vašega moža.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share