temno

Izterjava

VPRAŠANJE

Pred štirimi leti sem najel leasing posojilo. Takoj po sklenjeni pogodbi sem se vpisal na predmet leasing-pogodbe kot lastnik in že naslednji dan prodal naprej pravni osebi (zaradi opravljanja dejavnosti), vse to pa je potekalo v popolni vednosti in soglasju leasingo-dajalca. Pred kratkim pa nisem poravnal dva zaporedna obroka (sem bil v bolnici mesec in pol) in sledila je izterjava, saj tako določa njihova osnovna leasing pogodba. Nekega večera mi pozvoni predstavnik podjetja, ki opravlja izterjave za leasingo-dajalca in mi izroči enostransko odpoved leasingo-pogodbe, nato je želel odpeljati predmet leasing-pogodbe in ker je bilo to fizično nemogoče je hotel vse dokumente predmeta. Seveda mu jih nisem izročim saj leasingo-dajalec ni lastnik predmeta kot tudi jaz ne (to mu je pa leasingo-dajalec zamolčal) Ta se začudi kako je to mogoče napiše zapisnik in odide. Naslednji dan pokličem leasingo-dajalca uredim zadevo, poplačam vse potrebno in oni prekličejo odpoved pogodbe, glede mojega primera (poteka prodaj) pa se izgovorijo, da niso bili seznanjeni saj se je nakaj kadra zamenjalo med tem časom. Sledi pa hudo presenečenje. Čez nekaj časa dobim račun za vročitev+potni stroški 300€ in čez par dni še za izterjavo 200€.

Sprašujem če imata ta dva računa pravno podlago, predvsem za izterjavo saj v mojem primeru ko leasingo-dajalec ni lastnik predmeta mi po mojem mnenju brez odločbe sodišča nimajo kaj izterjati. Zanima me tudi glede vročitve saj bi jo lahko poslali po pošti za slab 1€ pa tega nikoli niso poskušali.

Hvala za odgovor. Lep pozdrav!

ODGOVOR

Gre za vprašanje vaše odškodninske odgovornosti. Če je tako kot pravite, so očitno sami odgovorni za nastalo škodo, saj bi kot dober gospodarstvenik morali poznati dejansko stanje v zadevi. Naše mnenje je torej, da jim pojasnite, da za nastale stroške niste odgovorni vi.   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share