pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Med delom z viličarjem poškodoval avto

Med delom z viličarjem poškodoval avto

Kazensko pravo |

VPRAŠANJE

V podjetju imamo zaposlenih več delavcev. Eden od njih je s viličarjem zaradi nepazljivosti poškodoval avto, ki je bil parkiran na sosednjem zemljišču. Zavarovalnica je oškodovancu že povrnila škodo in sedaj pa terja podjetje.

Zanima me, kako je z odgovornostjo podjetja za škodo, ki jo je povzročil delavec in ali lahko podjetje terja delavca za povrnitev, če plačamo zavarovalnici.


ODGOVOR

Spoštovani!

Vaša družba je kot delodajalec odgovorna za škodo, ki jo je povzročil delavec tretji osebi, če je šlo za opravljanje dela ali opravila v zvezi z delom. Pogoj je, da je bil delavec v trenutku povzročitve škode zaposlen pri vaši družbi. Delodajalec pa se vendarle lahko razbremeni odgovornosti za škodo, če dokaže, da je delavec v danih okoliščinah ravnal tako, kot je bilo treba.

Velja tudi, da če je delavec škodo povzročil namenoma, lahko oškodovanec zahtevata povrnitev škode tudi neposredno od delavca. Ker verjetno v konkretni zadevi ni ravnal namenoma, to ne bi bilo možno, ima pa možnost v šestih mesecih od izplačila odškodnine terjati neposredno delavca zavarovalnica, ki je oškodovancu izplačala odškodnino, če je škoda bila povzročena iz delavčeve hude malomarnosti.