temno

Varna naložba za krajše obdobje

VPRAŠANJE

Na banki imam privarčevano cca. 40.000 EUR in bi jih želel naložiti v kakšno naložbo. Zanima me varna naložba za obdobje do petih let.Sem redno zaposlen in nimam nobenega kredita. Sredstva imam trenutno vazana – depozit za šest mesecev pri NLB, ki se izteče konec novembra.

hvala za odgovor

ODGOVOR

Pozdravljeni g. Žist!

 V trenutni situaciji vam težko odgovorim katera naložba je najbolj sigurna. Glede na trenutno finančno krizo je bančni depozit še nabolj zanesljiv. Po drugi strani pa so tečaji na zgodovinsko nizkih vrednostih in bi bil vstop na trg vrednostnih papirjev smiseln. V vsakem primeru je potrebna previdnost.

 Ker je predvidena doba naložbe krajša od 5 let za vas ne pridejo v poštev naložbe z garancijo, saj se te zaradi zavarovalne komponente,običajno sklepajo na obdobje daljše od 10 let. Tudi delniški skladi nepridejo v poštev, saj je priporočljiva doba vlaganja nad 5 let, tako da vam ostanejo mešani (uravnoteženi) ali obvezniški vzajemni skladi. Med temi pa je bolje da sredstva razpršite med več skladov različnih upravljalcev in z različnimi naložbenimi politikami (razpršite regionalno, sektorsko, …). 

Druga možnost pa je, da prepustite sredstva v upravljanje upravljalcu premoženja ene od borzno posredniških družb. Tam dobite svojega upravljalca premoženja (borznega posrednika), ki za vas nalaga vaša sredstva. Običajno je določen minimalni znesek, ki je pogoj zaosebno upravljanje premoženja in znaša nekje od 35.000€ dalje, odvisno od BPH. Prednost tovrstnega vlaganja je predvsem fleksibilnost, saj lahko vaš upravljalec sproti spreminja naložbeno politiko vašega portfelja glede na trenutno stanje na trgu, medtem ko so vzajemni skladi omejeni s svojo naložbeno politiko (npr. balkanski delniški sklad mora obvezno najmanj x% sredstev nalagati v delnice in obvezno na področju navedenem v prospektu sklada ne glede na situacijo na trgu).

 Za podrobnejše pojasnilo ali predloge pa pokličite 080 35 80.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share