temno

Izbrisane delnice MHLG

VPRAŠANJE

Bila sem lastnik delnic MHLG. Novembra 2007 sem dobila obvestilo, da se te delnice iz malih delničarjev prenesejo na glavnega delničarja ter obrazec, ki naj bi ga izpolnila, da mi odpravnino nakažejo na TR. Obrazca nisem izpolnila, ker delnic nisem želela prodati, se mi pa zdi, da se za večino delnic, pridobljenih preko certifikatov, najde pot, da se jih od malih ljudi po zelo nizkih cenah in čudnih postopkih vzame, nekdo drug pa si jih z nekim namenom kopiči…

No, po tistem so te delnice izginile iz mojega zbirnega stanja na računu. Od KD sem dobila pojasnilo – prepis "V zvezi z vašim vprašanjem si poglejte obvestilo na naši spletni strani http://www.kdd.si/izdajatelji_in_clani/obvestila?snid=1280. Žal vam več informacij v zvezi s tem ne moremo dati, saj je bila izključitev manjšinskih delničarjev narejena na podlagi naloga izdajatelja vrednostnih papirjev, zato se morate za več informacij obrniti na družbo z omejeno odgovornostjo h kateri je bila izvedena pripojitev.

Iz obvestila je razvidna tudi številka sklepa okrožnega sodišča, ki je vpisalo sklep skupščine o prenosu vseh delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja. Že takrat so bili vaši vrednostni papirji izbrisani in pri izvedbi pripojitve na družbo z omejeno odgovornostjo jih niste več imela." Zanima me, ali je to pošten in legalen način in ali sem svoje delnice povsem izgubila? Kam bi se lahko obrnila še za nasvet?

Hvala vam za odgovor.

ODGOVOR

Pozdravljeni ga. Mlakar! 

Vaše vprašanje sem posredoval na Agencijo za trg vrednostnih papirjev, ki je poslala spodaj navedena odgovora. Za dodatna pojasnil apa čakam še odgovor Ministrstva za gospodarstvo. Odgovor ATVP:  

ZADEVA:  Izbris delnic mhlgZveza:        

elektronska pošta z dne 5.2.2009   Dne 5.2.2009 smo preko elektronske pošte prejeli vaše zaprosilo za komentar glede vprašanja,ki ste ga prejeli na portalu Finančni nasveti. Iz podatkov, razvidnih iz vprašanja sklepamo, da je šlo v konkretnem primeru za institut izključitve manjšinskih delničarjev iz družbe v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe. Za razlago omenjenega zakona je pristojno Ministrstvo za gospodarstvo, zato predlagamo, da se z vprašanjem obrnete na njih.  

Lep pozdrav, 

 Pripravila:  Agencija za trg vrednostnih papirjev

Tina Kalčić   

dr. Damjan Žugelj, direktor 

 Dodatna pojasnila ATVP

 Spoštovani,

 V zvezi z odgovorom, ki smo vam ga posredovalidne 12.2.2009 glede izbrisa delnic MHLG,  vam sporočamo dodatna pojasnila. Na podlagi pregleda razpoložljivih podatkov je razvidno, daje družbo Mercata 1 Holding, d.d.(Prej Mercata 1 pooblaščena investicijska družba, d.d.) prevzela družba  BPD Fida, d.o.o. leta 2002. Informacija, da je bila prevzemna ponudba uspešna je bila objavljena v Dnevniku dne 23.11.2002. Dne 19.11.2002 je bila z vpisom vsodni register opravljena sprememba firme prevzete družbe, in sicer iz Mercata 1 Holding v Fond Invest, družba za ustanavljanje, financiranjein upravljanje, d.d. Na 13. skupščini družbe je bil sprejet sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev Fond Invest, d.d. na glavnega delničarja BPD Fida, d.o.o. Denarna odpravnina je bila določena vznesku 10 eur. Kasneje je bila izvedena pripojitev družbe Fond Invest,d.d. k družbi BPD Fida, d.o.o., posledično so bile delnice z oznako MHLG izbrisane iz centralnega registra nematerializiranih vrednostnih papirjev. Iz navedenega sledi, da je pravni naslednik Mercate 1 HoldingBPD Fida, d.o.o., zato predlagamo, da se za izplačilo odpravnine obrnete na njih. Za zaključek še pojasnjujemo, da je institut izključitve manjšinskih delničarjev iz družbe podrobneje urejen v Zakonu o gospodarskih družbah v členih od 384. do 388. 

Lep pozdrav,

Tina Kalčić 

 Agencija za trg vrednostnih papirjev / Securities Market Agency

Poljanski nasip 6,

1000 Ljubljana,

Slovenija 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share