pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Ali je otrok dolžan preživljati svoja starša

Ali je otrok dolžan preživljati svoja starša

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Zanima me, ali sem kot sin dolžan preživljati svoja starša, ki sta brez lastnih finančnih sredstev in dohodkov. Hvala za odgovor.


ODGOVOR

Spoštovani!

V skladu s 124. členom Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Ur. l. RS, št. 69/2004) je polnoletni otrok po svojih zmožnostih dolžan preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Polnoletni otrok pa ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega. Starši so namreč dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

Če se otrok redno šola (tudi če se redno šola vpisan na izredni študij), pa so ga starši dolžni preživljati tudi še po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti. Izjema glede obveze preživljanja otrok, ki so jih straši dolžni preživljati velja le za primer, če otrok sklene zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti – v tem primeru so ga dolžni starši preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

V kolikor so vas torej straši preživljali, ko je to bila njihova obveza, ste v primeru, da so pridobitno nesposobni in brez sredstev za življenje, sedaj vi dolžni preživljati njih. Opomniti pa gre, da enaka obveza preživljanja staršev velja tudi za vaše morebitne brate in sestre. Če vas je več dolžnih preživljati starša, se ta dolžnost med vas razdeli, tako da se breme preživljanja določi glede na zmožnosti zavezancev za preživljanje in tudi glede na to, koliko je bil kdo deležen skrbi in pomoči.