pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Pred zapuščinsko obravnavo

Pred zapuščinsko obravnavo

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Meni in sestri je pred nedavnim umrl oče, ki pa pred smrtjo ni imel nepremičnine. Živel je v najemniškem stanovanju sam. Sestri se gre za denar, mene pa je strah stroškov za krinko tega nekaj očetovega denarja, ki ga je ostalo po njegovi smrti. Sestra bi rada še pred zapuščinsko obravnavo dobila polovico zavarovalnine po očetovi smrti, ki je bila nakazana na moj račun. Ona je imela dostop tudi do očetovega TRR in je dviginila ves denar. Jaz pa bi rada "zamrznila" ta znesek do zapuščinkse obravnave.

Kako zakon opredeljuje čas od smrti do obravnave - kaj se po zakonu sploh naredi s tem denarjem in kako je z upravljanjem drugega njegovega imetja. Ali se sme prodati pohištvo, voziti njegov avto,...

Hvala, Aleksandra Češnovar


ODGOVOR

Na dediče preide zapuščina s trenutkom zapustnikove smrti, kar pomeni, da lahko dediči skupaj razpolagajo s premoženjem zapustnika. Dokler zapuščina ni razdeljena, se šteje za skupno premoženje. Če pa je glede zapuščine kaj spornih vprašanj (npr. kdo je dedič, kaj sodi v zapuščino), je bolje počakati na sklep o dedovanju.

Lahko pa od sodišča zahtevate tudi, da postavi upravitelja zapuščine, ki bo do zaključka zapuščinske obravnave hranil in upravljal vse zapustnikovo premoženje. Sodišče lahko tudi odloči, da vsak od dedičev upravlja del zapuščine. Upravljanje pomeni tudi pravico do prodaje, še posebej, če je potrebno poravnati kakšne stroške ali odvrniti škodo. Od sodišča lahko zahtevate tudi, da odredi popis zapustnikovega premoženja po stanju ob njegovi smrti.