pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Prezivnina

Prezivnina

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Mene zanima kako je v mojem primeru z prezivnino,z mozem sva porocena skoraj deset let imava dva otroka in moz ima od prej se enega sina.Ter za sina je vse skozi redno placeval prezivnino in to tretjino osebnega dohodka.

Problem se je zacel ko je konec januarja izgubil sluzbo in s februarjem zacel na svojem kot samostojni podjetnik.Tu so se zaceli problemi ker ni imel dovolj dela in rednih dohodkov se je zacel problem z nerednim placevanjem prezevnine. Sedaj mu sinova mati grozi z izterjavo dolzan ji je za en mesec in 18. porece za drugi mesec.Zanima me kaj lahko moz naredi v svojo korist ne da bi se odpovedal prezivnini kaksne so njegove pravice kajti ce pride do izterjave on nima trenutno pokrithih osebnih in niti davcnih obveznosti.

Ali lahko zaprosi za znizanje prezivnine in, ce lahko kaksen je postopek.Do sedaj smo se prezivljali zgolj z mojimi dohodki kajti se ti so minimalni ker sem bila 10 mesecev v bolniski in sedaj sem na porodniskem dopustu.Vse premozenje ki ga imava je pisano name. Zanima me tudi ce se lahko izterjava usede na premozenje ki je pisano name.

V naprej se vam najlepse zahvaljujem za vas odgovor!


ODGOVOR

Spoštovani,

preživnina se določa po zmožnosti zavezanca in potrebah upravičenca. Če so se premoženjske razmere na strani vašega moža spremenile, lahko na sodišču vloži tožbo na znižanje preživnine (če se seveda z bivšo partnerko ne moreta dogovoriti sporazumno).Če bi moževa partnerka želela kot sredstvo za poplačilo  zarubiti vaše premoženje, bi morala najprej vložiti tožbo na ugotovitev, da vaše premoženje spada v skupno premoženje vas in moža (to je premoženje, pridobljeno z delom v času trajanja zakonske zveze) in določiti vaš in možev delež na tem premoženju, nato pa bi šele lahko predlagala izvršbo na možev delež na tem premoženju.