pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Služnostni upravičenki

Služnostni upravičenki

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

S partnerjem (nisva poročena) sva skupaj že 25 let (na istem naslovu) delava skupaj hišo, zemljo na kateri se dela hiša je podedoval po svojem očetu. Delava nadomestno gradno staro hišo sva dala vpisati kot objekt, da ni potrebno rušiti, ker v hiši še živi njegova mama in sestra. Na gradbenem dovoljenju je napisano, da sta službeni upravičenki.

Moje vprašanje: če moj partner umre pred mano, kdo je potem dedič (imava enega sina) , jaz nimam nič zapisanega ali so dediči potem mama in sestra? Če pa oba umreva ali je potem dedič vsega najin sin ali tudi njegova mama in sestra. Če pa je dedič samo najin sin ali mora on za njih potem skrbeti.Kako si naj jaz uredim glede dedovanje koliko jaz podedujem??


ODGOVOR

V primeru smrti vašega partnerja sta dediča sta vi in vajin sin, ki dedujeta vsak do ½ zapuščine. Glede na to, da ste del premoženja (del hiše brez zemljišča) ustvarili tudi vi, imate možnost, da ta del izločite iz zapuščine. Mama in sestra nista dedinji.V primeru hkratne smrti vas in vašega partnerja je edini dedič vaš sin. Kakšna je vsebina služnosti iz vaših navedb ni razvidno. Očitno imata mati in sestra dogovorjene določene ugodnosti, ki jih bo moral v nadaljevanju izvrševati dedič.