temno

Prodaja nepremičnine-dobiček iz kapitala

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

izpostavljam vam vprašanje obdavčitve dobička iz kapitala in sicer iz naslova dedovanja nepremičnine.Leta 1985 nama s sestro umre mati in po njeni smrti ni bil uveden noben zapuscinski postopek. V tem obdobju sva bila še otroka, tako da nisva bila usposobljena paziti na postopke organov, katere so bili in so dolžni sprovajali po uradni dolžnosti.

Natanko 18 let po smrti najine matere, leta 2003 naju opozorijo oddaljeni sorodniki, da želijo prodati kmetijsko zemljišče, katerega solastnika sva tudi midva s sestro.Presenečena nad povedanim ugotoviva , da je najina mati res kot petinski solastnik zemljišča vpisana v zemljiški knjigi z dne 31.10.1973 .Preostali solastniki nama leta 2003 razložijo, da če želimo skupaj prodati zemljišče, potem morava na zapuščinsko sodišče vložiti vlogo, da se opravi zapuščinska obravnava, kar tudi storiva in sledi dne 11.09.2003 sklep o dedovanju in posledično po uradni dolžnosti tudi vpis v zemljiško knjigo dne 16.09.2003.

Dne 13.10.2008 podpišemo prodajno pogodbo za predmetno zemljišče in takoj nama s sestro DURS pošlje poziv za vložitev napovedi za odmero dobička od kapitala (ker sva lastnika lastnika nepremičnin postala po letu 2002), ostalim solastnikom pa ne, ker jim je zapuščinsko sodišče po uradni dolžnosti izvedlo zapuscinske obravnave pred letom 2002.Ugotoviva, da bi matičar, ki je pristojen za vpis v matično knjigo umrlih moral po uradni dolžnosti poslati smrtovnico zapuščinskemu sodišču, to sodišče pa bi potem moralo razpisati zapuščinsko obravnavo, še posebej zato ker je najina pokojna mati posedovala v zemljiški knjigi vpisano nepremičnino.Kaj nama je storiti ?

Lep pozdrav, Petra in Martin

ODGOVOR

Odgovor je na voljo le naročnikom.

✔ Neomejen dostop do vseh vsebin.

✔ MESEČNI DOSTOP SAMO 9,99 EUR


1. Najprej se prijavite / registrirajte
2. Še vedno nimate dostopa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share