pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Terjatev plačila odvetniških storitev

Terjatev plačila odvetniških storitev

Civilno pravo |

VPRAŠANJE

Rabim nasvet.

Odvetnica pokojnega očeta trdi, da ni poravnal obveznosti in me toži za placilo. Dve leti po smrti očeta (l.2005) mi je poslala kvazi račun (nima sploh vseh elementov računa npr. št.računa, datuma opravljene storitve, ...), kjer mi zaračunava odvetniške storitve za obdobje od l.1997 - l.2001). Trdi, da sta imela z očetom ustni dogovor, da bo plačal storitve, ko bodo zadeve (pravdni postopki) zaključeni.

Žal je oče prej umrl (l.2003) in sama postopkov nisem nadaljevala.Kot sem prebrala na forumu, je že sama izvršba sporna, če ne gre za verodostojno listino. Na izvršbo smo se sicer pritožili in je bilo ugodeno pritožbi v točki, da se izvršba razveljavi v delu, s katerim je dovoljena izvršba. Sedaj smo imeli prvo obravnavo

.Zanima me, ali glede na to, da mi sploh ni poslala verodstojne listine - računa, lahko uveljavlja svojo terjatev? Kako je z zastaranjem, ali se šteje za storitev vsaka posamezna storitev (npr. priprava pripravljalne vloga, glavna obravnava, ...) ali gre za niz opravil in je storitev opravljena, ko je zadeva zaključena? Tožnica namreč trdi, da je storitev opravljena, ko se izvrši zadnje dejanje v neki zadevi.

Hvala za kakršnokoli mnenje. Moja odvetnica žal ni bila najbolj prepričljiva in moram sama malo raziskat.


ODGOVOR

Odvetnica lahko uveljavlja svojo terjatev, tudi če vam računa ni poslala, saj izstavitev računa ni pogoj za nastanek terjatve.

Po Odvetniški tarifi odvetnica (lahko) obračuna vsako posamezno storitev, skladno z Odvetniško tarifo. Šteje se, da je odvetniška storitev opravljena najkasneje, ko odvetnik v celoti izvršbi opravila, ki izhajajo iz pooblastilnega razmerja.