temno

Služnost vožnje skozi parcelo

VPRAŠANJE

Sosed že od leta 2013 dalje našo parcelo uporablja za vožnjo. Oče in sosed sta sicer na roko zapisala nek dogovor o podelitvi služnosti, a nista to nikamor nesla overiti ali kaj podobnega. Kakšne možnosti imam, da sosedu preprečim oz. onemogočim to služnost?

ODGOVOR

Spoštovani!

Ustanovitev služnosti bi v vašem primeru lahko temeljila bodisi na pogodbi, bodisi neposredno na zakonu.

Iz vašega vprašanja izhaja, da sta se vaš oče in sosed dogovorila o ustanovitvi služnosti. Vendar pa je za pogodbeni nastanek služnosti po 215. členu Stvarnopravnega zakonika  (Uradni list RS, št. 87/02 in 91/13 – SPZ) poleg veljavnega pravnega posla, iz katerega izhaja obveznost ustanoviti služnost, zahtevano zemljiškoknjižno dovolilo in vpis služnosti v zemljiško knjigo.

Po drugi strani pa velja, da če bi bili izpolnjeni pogoji za priposestvovanje, bi vaš sosed lahko služnost pridobil že zgolj na podlagi zakona. To bi se zgodilo, če bi brez vaše privolitve dejansko dobroverno izvrševal služnost v dobi 10 let, oz. nedobroverno 20 let. Dobroverno izvrševanje služnosti pomeni, da tisti, ki služnost izvršuje meni, da jo je upravičen izvrševati in da lastnik služečega zemljišča izvrševanju služnosti ne nasprotuje, nedobroverno izvrševanje služnosti pa pomeni, da tisti, ki služnost izvršuje ve ali bi mogel vedeti, da služnosti ni upravičen izvrševati.  Dobra vera se domneva, če se ne dokaže drugače.

Do vpisa dogovorjene služnosti v zemljiško knjigo torej služnost v vašem primeru ne obstoji, vendar glede na dejstvo, da vaš sosed služnost dejansko izvršuje, mu ves čas izvrševanja služnosti teče priposestvovalna doba, potrebna za priposestvovanje služnosti in bo lahko po poteku priposestvovalne dobe (10 ali 20 let) vaš sosed lahko priposestvoval in vknjižil služnost na podlagi zakona.

Nastanek služnosti lahko kot lastnik služečega zemljišča preprečite na način, da se izvrševanju služnosti uprete. V kolikor sosed prostovoljno ne bi odstopil od izvrševanja služnosti, se lahko poslužite tožbe zaradi vznemirjanja (99. člen SPZ – t.i. negatorne tožbe), sicer pa tudi velja, da če bi se izvrševanju služnosti uprli, sosed pa bi kljub temu služnost nadalje izvrševal s silo, nastanek služnosti na podlagi tretjega odstavka 217. člena SPZ ne bi bil mogoč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share