temno

Goljufija! Nakup 10let starejše hiše

VPRAŠANJE

Pred kratkim smo preko posrednika kupili nepremičnino. Prodajali so jo kot letnik izgradnje 1998 in cena je bila tudi temu primerna. Po prevzemu hiše smo na podlagi vse pregledne dokumentacije hiše, ugotovili, da je bila hiša tega leta legalizirana in vpisana, zgrajena pa že 10 let prej. Kaj nam je storiti?

ODGOVOR

Spoštovani. Odgovor je v vaši zadevi precej odvisen od okoliščin posla ter vsebine kupoprodajne pogodbe.

Če se na hiši zaradi starosti kažejo posledice staranja, lahko govorimo o stvarnih napakah. Če so posledice vidne na prvi pogled in je bila nepremičnina kupljena s klavzulo »videno kupljeno«, ste kot kupec pristali na te napake in pogodbe iz razloga teh stvarnih napak ne bi mogli izpodbiti. Če pa napake, povzročene s staranjem niso opazne na prvi pogled, bile pa so vam zamolčane, čeprav je za njih prodajalec vedel, gre za skrite stvarne napake. Če so vam bile zamolčane oz. ker vam je bila zamolčana resnična starost gradnje, napake pa so posledica staranja, bi po Obligacijskem zakoniku (Ur. l. RS, št. 97/2007 in nad.) prodajalec bil odgovoren za skrite stvarne napake neomejeno dolgo. V tem primeru tako lahko od prodajalca zahtevate bodisi odpravo napak, bodisi menjavo predmeta pogodbe, bodisi znižanje kupnine, lahko pa tudi odstopite od pogodbe. Izbirate lahko sami, v vseh primerih pa imate tudi pravico do odškodnine.

V kolikor vam je prodajalec zatrdil, da je hiša sezidana v letu 1998, dejansko pa je bila hiša sezidana deset let prej in vam pa je zaradi sklenitve kupoprodajne pogodbe nastala škoda oz. ste z nakupom nepremičnine oškodovani (kar vključuje tudi plačilo previsoke cene za nepremičnino), lahko govorimo tudi o kaznivem dejanju goljufije iz šestega odstavka 211. člena Kazenskega zakonika – 1 ((Ur. l. RS, št. 50/2012 in nad.). Ta določa, da kdor, zato da bi drugega oškodoval, spravi koga z lažnim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se po navedeni določbi kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Pregon te oblike kaznivega dejana goljufije pa je pogojen s predlogom oškodovanca za pregon, tako da bi za kazenski pregon prodajalca bil potreben vaš predlog, ki ga lahko podate ob naznanitvi kaznivega dejanja na policiji ali okrožnem državnem tožilstvu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share