temno

Vzdrževanje v hiši

VPRAŠANJE

V 80 let stari hiši smo 4 solastniki vsak po eno četrtino, prav tako na parceli. En solasnik v hiši nikoli ni in ne bo živel in se načeloma postavi na stran svojega očeta, kljub temu, da se s z očetovimi dejanji ne strinja, ker pa tu ne živi se z ničemer ne obremenjuje. Ta gospod v 30-40 letih, ni v svoj del lastnine vložil popolnoma ničesar. To v praksi pomeni, da ima v njegovem nadstropju hiša še vedno vgrajena 80 let stara okna in polkna, ki so že vsa trhla in dobesedno razpadajo vsem na očeh.

Ker hiša zaradi tega izgleda res porazno, me zanima kako je možno na podlagi večkratne dotrajanosti oken (30 let je življenska doba lesenih oken, ki se jih redno vzdržuje, ta niso bila nikoli) in polken z bratom (prav tako četrtinski lastnik)doseči, da jih zamenjajo z novimi? Okna tudi že več let ne tesnijo več in dogodilo se je že, da so se v tem stanovanju zaredile čebele-panj. Torej dva solastnika midva z bratom, zahtevava menjavo, eden se temu upira, četrti ne živi v hiši ampak se postavi na stran lastnega očeta ko se pojavijo vprašanja o menjavi. Hiša je etažno razdeljena na tej lokaciji pa je registrirano podjetje ki se ukvarja s storitvenimi dejavnostmi, tako da je brezbrižnost enega lastnika vidna vsem.

Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Spoštovani,

glede na to, da je vaša stanovanjska hiša etažno urejena, dejansko vsak izmed etažnih lastnikov samostojno razpolaga s svojim delom etažne lastnine. Nihče izmed tretjih ne sme posegati v lastninsko pravico drugega.

Žal, glede vašega vprašanja ne vidimo zakonske podlage, ki bi dovoljevala, da posegate v lastninsko pravico drugega, tako da bi soseda prisilili, da zamenja okna oziroma, da stori kaj drugega.Seveda je vaš položaj popolnoma razumljiv, vendar v kolikor dotrajana okna vašega soseda ne vplivajo na vašo nepremičnino, ne morete ničesar pravno narediti.Edino, kar vam preostane je, da se ponovno poskušate dogovoriti, da vaš sosed zamenja okna. Vaš sosed namreč samostojno odloča o svoji lastnini in vanjo tretji osebi ni dovoljeno poseči.Drugače pa bi bilo, v kolikor bi šlo za skupne prostore, saj bi imeli v takem primeru več možnosti za uspeh.V primeru, da bi pa vam zaradi ravnanj soseda, na vaši nepremičnini nastala škoda, pa ste upravičeni do povrnitve škode, ki vam je zaradi nedopustnega ravnanja soseda nastala.

Želimo vam veliko uspeha in vas lepo pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share