temno

Meja med parcelami

VPRAŠANJE

Meja med mojo in sosednjo parcelo ni ravna, ampak ima zob v mojo parcelo, ki mi precej otežuje dostop. Rad bi kupil samo ta del cca 25 m. Problem je, ker je lastnica pokojna in ni imela svojih potomcev. Premoženje se deli na veliko sorodnikov nekateri živijo tudi v tujini.

Zanima me kako ali s kom bi se moral dogovoriti za ta odkup? Ali je to sploh mogoče?

Zahvaljujem se vam za odgovor.

ODGOVOR

Glede vašega vprašanja, ki se nanaša na nakup dela nepremičnine je seveda ta nakup možen le od lastnika nepremičnine. 

Zakon o dedovanju v primeru neznanih dedičev določa, da v primeru, da ni znano ali je kaj dedičev, pozove sodišče z oklicem tiste, ki mislijo, da imajo pravico do dediščine, naj se priglasijo sodišču.  

V kolikor se po preteku enega leta od objave oklica ne zglasi noben dedič, se zapuščina razglasi za lastnino Republike Slovenije in izroči pristojnemu organu Republike Slovenije.  

Če so dediči neznani ali če je neznano njihovo prebivališče, kakor tudi v drugih primerih (dediči nočejo, ne morejo skrbeti za zapuščino, se ne morejo sporazumeti o upravljanju zapuščine, spor kdo je dedič…), kadar je to potrebno, postavi sodišče začasnega skrbnika zapuščine. Ta je upravičen, da v imenu dedičev toži ali je tožen, da izterjuje terjatve in izplačuje dolgove in sploh, da zastopa dediče.  

Možnost torej je še, da se sodišču predlaga postavitev začasnega skrbnika (seveda morate pri temu izkazati pravni interes) in potem preko njega uredi morebitno prodajo nepremičnine.

 Imate pa tudi možnost, da se po postavitvi začasnega skrbnika zapuščine s pravnim poslom dogovorite o stvarni služnosti. Stvarnopravni zakonik določa, da je stvarna služnost pravica lastnika nepremičnine (gospodujoča stvar), izvrševati za njene potrebe določena dejanja na tuji nepremičnini (pozitivna služnost) ali zahtevati od lastnika služeče stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji nepremičnini (negativna služnost).   

Na takšen način bi si tudi brez nakupa nepremičnine lahko uredili nemoten dostop do vaše nepremičnine. 

Želimo vam veliko sreče in vas lepo pozdravljamo. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share