temno

Ločitev od skupne kurilnice

VPRAŠANJE

Imamo skupno kurilnico na lahko kurilno olje za tri večstanovanjske stavbe. Ker so kurilne naprave dotrajane in amortizirane, saj so stare cca. 40 let, so potrebne zamenjave. To bi se naj zgodilo pomladi 2010. V času točkovanja stanovanj je v točkovalnem zapisniku tudi točkovana skupna kurilnica. Naša stavba se želi odcepiti od skupne kurilnice, saj si želimo urediti ogrevanje z etažnimi plinskimi pečmi in skupne kurilnice več ne potrebujemo.

Ali se imamo pravico odcepiti? Ali smo dolžni sofinancirati obnovo skupne kurilnice? Ali nam pripadajo kasneje stroški vzdrževanja kurilnice in kateri

Za odgovore se zahvaljujemo.

ODGOVOR

Moramo priznati, da je vaše vprašanje izredno zanimivo in odgovor katerega vam ponujamo, je le naše mnenje in ne pomeni, da je nujno pravilno, zato vam glede konkretnega primera predlagamo, da mogoče pridobite še eno pravno mnenje in se potem odločite, kako boste ravnali.

 Vaše vprašanje se nanaša na ločitev skupne stvari – konkretno kurilnice, katero imajo skupno  tri  stanovanjske stavbe.

Stvarnopravni zakonik v 67. členu določa, da imajo solastniki pravico skupno upravljati stvar v solastnini. Očitno je predmetna kurilna peč vaša solastnina. Za vse posle v zvezi z rednim upravljanjem stvari je potrebno soglasje solastnikov, katerih idealni deleži sestavljajo več kot polovico njene vrednosti. Za posle rednega upravljanja se štejejo posli, ki so potrebni za obratovanje in vzdrževanje stvari za doseganje njenega namena. V primeru, da se solastniki ne morejo sporazumeti, posel pa je nujen za redno vzdrževanje stvari, odloči o tem na predlog solastnika sodišče v nepravdnem postopku. Za posle, ki presegajo okvire rednega upravljanja, kot so zlasti razpolaganje s celotno stvarjo, določitev načina rabe in določitev upravitelja stvari, je potrebno soglasje vseh solastnikov.

Menimo, da imate dve možnosti: prva možnost je ta, da ne podate soglasja za zamenjavo stvari in obrazložite, da si želite urediti svoje ogrevanje s plinskimi pečmi.

Če se odločite za namestitev plinskih peči pa menimo, da vas, brez vašega soglasja, ne bodo mogli bremeniti za stroške popravila sedanje peči. Za vas namreč popravilo ni koristno, niti s popravilom ne boste obogateli (v smislu morebitnega zahtevka solastnikov na podlagi pravil o neupravičeni obogatitvi). Solastnina je torej le še pravna, dejansko pa kurilne peči ne boste uporabljali…

Druga možnost pa je, naslednja:

Stvarnopravni zakonik v 69. členu govori o pravici zahtevati delitev stvari.

In sicer ima solastnik vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času. Predlagamo vam, da zahtevate delitev stvari (delitev se zahteva v nepravdnem postopku). Po odločitvi sodišča, si boste lahko na novo uredili svoje ogrevanje, hkrati pa ne boste več zavezani k plačilu stroškov vzdrževanja…stare kurilnice.

Upamo, da smo vam na vaša vprašanja odgovorili in ste s samimi odgovori zadovoljni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share