temno

Vpis v zemljiško knjigo

VPRAŠANJE

Mama je pred 43 leti od soseda kupila hišo in precej zemlje.Naredila sta tudi doma napisano pogodbo a zemlje nista prepisala v zemljiško knjigo.A mama je to pogodbo po tolikih letih izgubila tako da je sedaj brez dokaza.Sosed je tudi že umrl pred 30 leti tako daje še vedno edino on vpisan v zemljiško knjigo.A umrli sosed ima tudi svoje otroke a v 30 letih se niso oglasili niti enkrat ker so vedeli da je njihov oče to prodal.Mama že 43 let vlaga,vzdržuje ter obdeluje zemljo.

Ali je mama upravičena do tega posestva ali so se tu deležni otroci od pokojnega soseda če prav se 30 let ni nihče oglasi? Kakšen je postopek za vpis lastnine v zemljiško knjigo? Ali lahko po tolikih letih zastara in se bo lastnina lahko prepisala na mamo?

Hvala za odgovor!!

ODGOVOR

Če razpolagate s kopijo pogodbe (dobite jo npr. na pristojnem davčnem uradu, kjer je bila predložena za odmero davka na promet nepremičnin), lahko sprožite postopek vzpostavitve izgubljene zemljiško knjižne listine in na tej podlagi dosežete vpis lastninske pravice v svojo korist.Proti zemljiško knjižnemu lastniku pa lahko vložite tudi tožbo na ugotovitev lastninske pravice, če ste jo pridobili na izviren način na podlagi priposestvovanja. Stvarnopravni zahtevek ne zastara, vendar pa morate pohiteti, preden se kot lastnik vknjiži kdo drug.

Najhitrejši način pa bo, če se z dediči umrlega lastnika dogovorite za ureditev zemljiško knjižnega stanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share