temno

Dogovor pri nakupu hiše

VPRAŠANJE

Leta 2002 smo od nepremičniškega posrednika kupili hišo. sestavil je prodajno pogodbo vendar vanjo je napisal da se prodaja zadnja vrstna hiša in 1/3 dvorišča ni pa napisal, da zraven pripada tudi vrt,ki smo ga tudi kupili! To smo opazili po podpisu pogodbe in to tudi predali odvetnici.Ob pogodbi smo sklenili z prodajalcom hiše še dogovor v katerem se je zavezal, da bo uredil elaborat in uredil stanje nepremičnine da bo imela svojo hišno in parcelno št.in bo mogoče uknjižit v zk kot 1/1 in bo plačal vse stroške ki bodo nastali do vknjižbe vknjižbo pa plačamo sami.

A do danes žal še nič ni uredil zato smo prevzeli v svoje roke in dali predlog za nepravdni postopek za razdružitev in 27.1.2009 imamo prvi narok zanima me ali lahko zahtevamo od prodajalca hiše da plača vse stroške,ki bodo nastali saj se je v dogovoru zavezal plačati? Če je da na kakšen način naj to iztržimo saj je naša odvetnica rekla da je dogovor zastaral.Nevem kako lahko zastara saj imamo vso to zadevo že od leta 2002 pri njej. In še to vrt katerega smo kupili z hišo in ga je prejšni lastnik koristil od leta 83 in mi naprej od leta 02 do danes se je vknjižil neki drugi lastnik leta 04 nevem kako je to mogoče ,kaj lahko naredimo v tem primeru prodajalec je rekel da bo podpisal izjavo da je on koristil vrt in nam ga tudi prodal, te izjave še nismo dobili čakamo jo že tri mesece saj smo slišali, da ta vrt prodaja ta lastnik ki se je vknjižil 04 leta, vknjižil pa se je na podlagi o dedovanju.Ali lahko zahtevamo denar nazaj za vrt,če se ne bomo mogli mi knjižit, kot lastniki? Kako in na kakšen način?

Hvala za odgovore v pričakovanju

Dragana

ODGOVOR

Iz vašega opisa izhaja, da je v pogodbi zapisano drugače, kot ste se dejansko dogovorili. V kolikor razpolagate z dokazi, da je bil dejanski dogovor drugačen, imate možnosti, da stroške iztožite od prodajalca, vendar sklepam, da takšnih dokazov nimate. To problematiko sicer lahko urejate v pravdi. Za opredelitev do vprašanja zastaranja bi potrebovali več podatkov in vpogled v listine.

Razdelitev solastnine je postopek druge vrste. V teh postopkih se stroški vseh strank delijo po enakih delih.

Glede vrta: če se je res vknjižil nekdo drug, je potrebno pridobiti listine iz zemljiške knjige na podlagi katerih je bil ta vpis izveden. Po pregledu listin se bo videlo, ali je vaš prodajalec isti vrt 2x prodal, ali pa je prišlo do pomotnega vpisa. Vračilo denarja boste lahko zahtevali samo, če je bil vrt 2x prodan in če boste uspeli dokazati, da je bil tudi predmet vaše pogodbe.

Glede na obsežno problematiko bi za podrobnejše odgovore morali pregledati vso razpoložljivo dokumentacijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share