temno

Prepis lastniške pravice

VPRAŠANJE

Z izvenzakonskim partnerjem sva 10 mesecev nazaj kupila stanovanje. Stanovanje je vpisano v zemljiško knjigo, brez plomb (hipoteke ni) in sva lastnika vsak do 1/2. Oba sva na tem naslovu tudi stalno prijavljena. Sedaj sva se razšla in dogovor je, da stanovanje ostane partnerju.

Kako bi izvedli prepis v zemljiški knjigi, tako da partner postane 100% lastnik, seveda ob določeni denarni poravnavi? Kakšen je postopek, če partner za izplačilo mojega deleža potrebuje kredit s hipoteko na to stanovanje?

ODGOVOR

V konkretnem primeru lahko z vašim izvenzakonskim partnerjem skleneta pogodbo o delitvi solastnine in se v pogodbi dogovorita, da partner postan izključni lastnik, vam pa za navedeno izplača določen znesek za katerega se dogovorite.Navedena pogodba mora vsebovati tudi zemljiškoknjižno dovolilo za vpis lastninske pravice v njegovo korist. Navedeno pogodbo morate predložiti še v odmeru davka na promet nepremičnin in navedeni davek v odmerjenem znesku plačati (odmeri se davek v višini 2 % od dogovorjena zneska, ki se izplača vam) ter nato morate na pogodbi overiti vaš podpis pri notarju.

Na podlagi takšne pogodbe se bo vaš partner lahko vpisal kot izključni lastnik v zemljiško knjigo.Glede sestava pogodbe vam predlagam, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo pomagal sestaviti pogodbo in urediti vse ostalo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share