temno

Prepoved bivanja

VPRAŠANJE

Moja starša sta pred 35 leti zgradila prizidek k obstoječi hiši staršev mojega očeta. To je spodnja etaža – garaža, kurilnica, shramba in ena soba za prehodne stvari in prva etaša s stanovanjskimi prostori.

Pred 10 leti sem si jaz to sobo v spodnji etaži uredila za bivalni prostor. Stara starša sta pokojna in sedaj je potrebno urediti papirno o lastništvu našega prizidka v zemlj. knjigo. Lastnik je seveda moj oče. Večinski dedič hiše starih staršev je stric, in sedaj zadeve ureja njegov nečak, ker se mu mudi da bi se "zdilali" in ne da bi dobil vsak sorazmerni del o dedovanju. Zagrozil mi je, da mi lahko sodišče prepove bivanje, ker sem si iz sobe v spodnji etaži našega prizidka uredila bivalni prostor.

Zanima me, na kakšen način in s kakšnim razlogom bi mi sodišče prepovedalo bivanje.

Hvala za odgovor

Sandra

ODGOVOR

Iz vašega vprašanja ni točno razvidno kdo je lastnik prizidka. Ali vaš oče, ali sedanji dedič, t.j. stric. Lastninska pravica je namreč popolna šele ko je vpisana v zemljiško knjigo.Glede vašega bivanja v tem »spornem« prostoru pa le to:

Dokler ne bo končana zapuščinska razprava (da se bo sploh vedelo kdo je lastnik česa), vam ne stričev nečak, ne sodišče ne more prepovedati bivanja v tem prostoru.To, da je bivalni prostor nastal iz shrambe, niti ni pomembno, saj zadeva ni vpisana v zemljiško knjigo. Ko bo do tega prišlo, bo pač vpisan bivalni prostor, glede na dejansko stanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share