temno

Premoženje na druge in v osebni stečaj

VPRAŠANJE

Spoštovani! Oseba, ki mi je dolžna precej veliko vsoto denarja, je pred leti šla v osebni stečaj. Od nje bo verjetno precej težko karkoli dobiti, ker je pred kratkim svoje premoženje prepisala na druge (na tretje osebe, na svoje sorodnike in podjetja). Kaj lahko storim?

ODGOVOR

Spoštovani!

Vsekakor svojo terjatev prijavite v postopku osebnega stečaja svojega dolžnika. To lahko storite vse do konca stečajnega postopka oz. morebitne razdelitve stečajne mase.

Kakršnikoli posli, dejanja ali opustitve, s katerimi je dolžnik prenesel svoje premoženje na druge osebe oz. se ga znebil ali preprečil očitno možnost njegovega povečanja, so izpodbojni, v kolikor so se zgodili v zadnjih petih letih od začetka postopka osebnega stečaja. Po zadnji spremembi stečajne zakonodaje, se je to obdobje izpodbojnosti, ko lahko stečajni upravitelj izpodbija pravna dejanja, ki jih je izvedel stečajni dolžnik, namreč podaljšalo iz treh na pet let, poleg tega pa se je izpodbojnost razširila tudi na posle, ki jih je dolžnik sklenil z pravnimi osebami, v katerih je bil on ali povezana oseba v času posla zastopnik, vsaj 25% družbenik, ali za posle, ki so bili sklenjeni z povezano družbo te pravne osebe.

Opozoriti pa gre, da novela stečajnega zakona – Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Uradni list RS, št. 27/16), ki določa spremembe na področju osebnega stečaja, velja od 26.04.2016 in da se spremembe o izpodbijanju pravnih ravnanj stečajnega dolžnika (med drugim torej tudi dalj rok izpodbojnosti ravnanj stečajnega dolžnika) uporabljajo le za postopke osebnega stečaja, ki so se začele po uveljavitvi novega zakona.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share