temno

Osebni stečaj zaradi odpisa dolga na FURS

VPRAŠANJE

Sem davčni dolžnik FURSu, nekaj čez 5.000 EUR in sem tudi javno objavljen na listi dolžnikov. Ne vidim možnosti, da bi dolg odplačal.

Zanima me, ali lahko grem v osebni stečaj, da se mi ta dolg odpiše?

ODGOVOR

Spoštovani!

Namen odpusta obveznosti je poštenemu in vestnemu stečajnemu dolžniku omogočiti, da preneha tisti del njegovih obveznosti, ki jih ni zmožen izpolniti iz premoženja, ki ga ima ob začetku postopka osebnega stečaja ali ki ga lahko pridobi med postopkom osebnega stečaja do poteka preizkusnega obdobja.

Odpust pa med drugim ni dovoljen, če iz ravnanj stečajnega dolžnika v zadnjih petih letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja ali glede na njegov premoženjski položaj izhaja, da bi bil odpust obveznosti temu stečajnemu dolžniku v nasprotju z namenom odpusta obveznosti, torej če bi bil njegov namen zlorabiti pravico do odpusta obveznosti. Nadalje pa velja, če se ne dokaže drugače, da predlog za odpust obveznosti pomeni zlorabo pravice do odpusta obveznosti, če je stečajni dolžnik v zadnjih petih letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja ali po njegovi uvedbi dal neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davkov ali prispevkov, zaradi česar mu je pristojni davčni organ dodatno ali naknadno odmeril davek ali naložil plačilo prispevkov v znesku najmanj 4.000 evrov.

Ali bi v vašem primeru bilo smiselno podati predlog za osebni stečaj in predlagati odpust obveznosti z namenom, da se rešite davčnega dolga je torej odvisno od tega na kakšen način in kdaj je davčna obveznost nastala. Če se morda davčna obveznost nanaša na naknadno odmerjen davek zaradi v zadnjih petih letih oddanih napačnih ali nepopolnih podatkov, odpust obveznosti žal ne bo možen in iz tega razloga osebni stečaj tudi ne smiseln.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share