temno

Delodajalec umrl – dolžan plačo

VPRAŠANJE

Moj delodajalec – s.p., za katerega sem delala tri leta,je pred kratkim umrl. Ostal mi je dolžan še tri plače, za katere sva bila dogovorjena, da mi jih izplača prihodnji mesec. Kaj sedaj? Ali dobim tudi odpravnino, glede na to, da se je z njegovo smrtjo moje delovno razmerje pri njem zaključilo?

ODGOVOR

Spoštovani!

Poplačila delavcev ob smrti s.p.-ja kot fizične osebe so v prvi vrsti odvisna od tega, ali bo morda kateri od dedičev pod zapustnikovim s.p.-jem nadaljeval njegovo dejavnost.

Če dedič (ali več dedičev) nadaljuje zapustnikovo poslovanje, potem nanj (ali na njih) preidejo vsa pravna razmerja preminulega s.p-ja, povezana s podjetjem, vključno s pogodbami o zaposlitvi, ki jih je imel sklenjene s svojimi delavci. Poslovanje se torej nadaljuje, kot da preminuli podjetnik ne bi umrl in delovna razmerja ostanejo v veljavi.

Nasprotno pa velja, da v primeru, če noben od dedičev ne nadaljuje poslovanja zapustnikovega s.p.-ja, zapustnikovo premoženje oz. podjetje predstavlja zapuščinsko maso, ki se deduje v zapuščinskem postopku. V tem primeru dediči odgovarjajo za dolgove zapustnika z vsem svojim premoženjem, ne le s premoženjem, ki je bilo predmet dedovanja, vendar le do višine vrednosti podedovanega premoženja, med dolgove zapustnika pa spadajo tudi neporavnani dolgovi, ki jih je ta imel naslova delovnih razmerji sklenjenih s svojimi delavci. Ti morajo kot upniki do zapuščinske mase svoje terjatve do zapustnika prijaviti v zapuščinskem postopku, terjatve pa so iz zapuščinske mase poplačane še pred razdelitvijo zapuščinske mase dedičem.

Kadar v primeru smrti delodajalca fizične osebe kot s.p.-ja ni nadaljevanja njegove dejavnosti pod njegovim s.p.-jem, pogodbe o zaposlitvi, ki jih je kot delodajalec imel sklenjen s svojimi delavci prenehajo veljati, ni torej niso odpovedane. Posledično tako tudi ne veljajo določbe Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US in 22/19 – ZPosS) glede odpovedi delovnega razmerja, pravice do odpravnine zaradi smrti delodajalca fizične osebe pa zakon tudi ne določa.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share