temno

Odpoved potovanja zaradi smrti organizatorja

VPRAŠANJE

Novembra lani sem vplačala 500 EUR akontacije za potovanje za Laponsko preko potovalne agencije. Potovanje naj bi bilo februarja 2019. Lastnik je potovalne agencije je s.p. V januarju je gospod preminul. Potovanje ni bilo izpeljano, ker ni nikogar, ki bi ga izpeljal. Kontaktirala me je njegova sestrična, da je umrl in da ne vejo kaj narediti. Z njo sem na vezi, ampak mi daje čudne informacije in vsakič drugačne. Kupljene naj bi imela letalske karte na moje ime. Jaz kart nisem videla ne dobila. Gospa je rekla, da bodo dobili denar za karte nazaj, ker so poslali njegovo osmrtnico in da bo letalska družba to vrnila. Kaj sedaj sledi?

 

ODGOVOR

Spoštovani!

Z organizatorjem potovanja ste sklenili pogodbo, vplačali akontacijo in nastopila je nepredvidljiva okoliščina, zaradi katere potovanja ne bo mogoče izvesti – smrt s.p.-ja. Njegovi dediči bodo imeli možnost nadaljevati njegovo dejavnost, s čimer bodo vstopili v vse njegove pogodbene odnose, a ker je termin potovanja že potekel, pogodba ne bo mogla biti izpolnjena. Zato jim ne bo preostalo drugega, kot da odstopijo od pogodbe. Za tak primer odpovedi potovanja ob nastopu objektivnih okoliščin velja tretji odstavek 902. člen Obligacijskega zakonika, po katerem bodo dediči (ki bodo v primeru nadaljevanja njegove dejavnosti veljali za organizatorja potovanja) morali vplačano akontacijo vrniti.

Če pa se dediči ne bodo odločili za nadaljevanje njegove dejavnosti, boste kot upnik do preminulega morali prijaviti to svojo terjatev v zapuščinskem postopku. Organizator potovanja je namreč kot s.p. osebno odgovarjal za obveznosti agencije z vsem svojim premoženjem. Njegovi dolgovi bodo poplačani iz zapuščinske mase na način, da bodo dediči odgovarjali za poplačilo upnikov z vsem svojim premoženjem, a le do višine podedovanega premoženja. V tem primeru pa obstaja tudi možnost, da je upnikov oz. terjatev več kot je vrednost celotne zapuščine in tako dolg ne bi bil poplačan. Da se zagotovi enakomerno poplačilo vseh upnikov, tu pride v poštev institut stečaja zapuščine.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share