temno

Odprodaja nepremičnine na zahtevo upnika

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, vzel sem hipotekarni kredit, s hipoteko na več nepremičnin. Na eni od njih je bankina hipoteka vpisana na drugem mestu.

Ali lahko banka, četudi je na drugem mestu, zahteva odprodajo te nepremičnine na javni dražbi?

ODGOVOR

Spoštovani!

Četudi bankina hipoteka ni vpisana na prvem mestu, in tako banka kot zastavni upnik ni na prvem mestu za poplačilo svoje terjatve iz kupnine dosežene na javni dražbi ob unovčitvi hipoteke, lahko banka, ne glede na dejstvo, da njena hipoteka ni vknjižena kot prva, zahteva unovčitev svoje hipoteke in odprodajo nepremičnine v izvršilnem postopku. To namreč lahko predlaga katerikoli vaš upnik, četudi njegova terjatev sploh ne bi bila zavarovana s hipoteko na vaši nepremičnini.

Velja, pa tudi, da lahko vsak, ki ima pravico biti poplačan iz zneska, dobljenega s prodajo nepremičnine, pa je po vrstnem redu pred upnikom, ki je predlagal izvršbo, predlaga, da sodišče ustavi izvršbo, če ugotovljena vrednost nepremičnine niti delno ne krije terjatve upnika, ki je izvršbo predlagal. Tak upnik lahko predlaga ustavitev izvršbe v osmih dneh od vročitve odredbe o prodaji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share