temno

Ali potrebujem pogodbo za odkup strojev?

VPRAŠANJE

Od prijatelja bi odkupil delovne stroje, ki jih uporablja v delavnici, saj nameravam sam odpreti svojo obrt. Zanima me, ali je za odkup potrebna kakšna pogodba.

ODGOVOR

Spoštovani!

Gre za odkup premičnin. Za predmetni odkup ni potrebno, da bi bila pogodba sklenjena v pisni obliki, je pa to iz razloga dokazovanja priporočljivo. Poleg dejstva, da pisni izvod pogodbe pride prav iz računovodskih oz. davčnih razlogov (npr. knjigovodskega evidentiranja odkupljenih sredstev, uveljavljanja investicijskih olajšav ipd.), si boste s pisno pogodbo olajšali tudi izkazovanje lastništva nad odkupljenimi stroji, pogodba pa vam bo služila tudi kot dokaz, s kom ste posel sklenili in kakšna natančno je bila vsebina posla. Svetujemo, da v pogodbo vnesete primerno klavzulo, po kateri vam prodajalec jamči glede stanja strojev. V kolikor namreč dejansko stanje strojev ne bi bilo skladno s tem, kar bi vam prodajalec jamčil, bi vam takšna pogodbena klavzula olajšala uveljavljanje skritih napak. Jasno pa pred odkupom preverite ali tudi, ali so na strojih morda kakšne očitne napake in jih v tem primeru nemudoma grajajte.

Svetujemo pa še, da pred odkupom preverite, ali morda na strojih obstoji zastavna pravica tretjih oseb oz. ali so stroji morda bili zarubljeni v morebitnem izvršilnem postopku (to lahko preverite preko spletnih strani AJPES).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share