temno

Delitev premoženja pridobljenega pred poroko

VPRAŠANJE

Sem lastnica hiše, ki sem jo dobila kot darilo od mojega očeta. Že pred poroko pa je mož (ko še nisva bila skupaj) kupil stanovanje, v katerem živiva. Skupnega premoženja nimava nič in ga tudi ne bova imela. Mož ima od prej dve hčerki in jaz od prej enega sina. Pred sklenitvijo zakonske zveze sva se dogovorila, da je moje premoženje moje in za mojega sina, njegovo premoženje pa njegovo in za njegovi hčeri.

Zanima me, če bi slučajno prišlo do razveze, brez da imava kar koli napisano glede premoženja, samo ustni dogovor, ali bi ostalo moje premoženje nedotaknjeno z njegove strani, ali bi lahko mož zahteval kakšen delež mojega premoženja, ki je bil moj že pred najino sklenitvijo zakonske zveze? Kaj pa če bi slučajno mož prej umrl, ali bi njegovi hčeri lahko zahtevali določen delež od mojega premoženja?

ODGOVOR

Spoštovani!

v kolikor z možem nista sklenila pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, bi se vajino premoženje (ne glede na kakršenkoli ustni dogovor) ob razvezi razdelilo med vama po režimu, ki ga določa zakon. Ker gre pri nepremičninah, ki jih omenjate za posebno premoženje vsakega od vaju, te nepremičnine ob razvezi ne bi bile predmet delitve in bi lastništvo le teh ostalo nespremenjeno.

Vaš mož od vas ne bi mogel zahtevati nič iz vašega posebnega premoženja. Enako velja za moževi hčerki. V primeru smrti moža bi ti sicer bili dedinji vašega moža, a iz vašega posebnega premoženja ne bi mogli nič zahtevati, saj le to ne bi bilo del zapuščinske mase.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share