temno

Oče nima dovolj sredstev, da bi si sam plačeval domsko oskrbo

VPRAŠANJE

Razmišljamo, da bi očeta premestili v dom za upokojence. Sam nima dovolj sredstev, da bi si pokril stroške domske oskrbe. Zanima me, ali bom jaz dolžan (do)plačevati za domsko oskrbo, glede a to, da z očetom nisem od desetega leta starosti imel nobenih stikov. Z njegove strani od kar se je odselil od naju z mamo tudi ni bilo nobene finančne podpore.

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Polnoletni otrok mora po svojih zmožnostih preživljati starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti, vendar najdlje toliko časa, kot so starši dejansko preživljali njega, oproščen pa je te obveze, če starš. ki je potreben preživljanja, iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.
 
Ključno v vašem primeru torej je, ali vas je bil vaš oče, glede na svoje zmožnosti preživljanja in vaše potrebe, v vaši mladosti dolžan preživljati. V kolikor je odgovor nikalen, ste ga vi sedaj dolžni preživljati (med kar sodi tudi plačevanje domske oskrbe zanj), a le deset let, kolikor časa je tajalo preživljanje vas z njegove strani. Če pa vas je bil dolžan preživljati, pa, ker tega ni počel, ste obveze preživljanja prosti.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share