temno

Pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij

VPRAŠANJE

Pozdravljeni.

Živim z izvenzakonskim partnerjem v stanovanju, ki sem ga podedovala od svojih staršev. Imam tudi plačo, katero prispevam k skupnim stroškom, saj je partner brez zaposlitve, veliko premičnin imam še od prej, k ustvaritvi drugega premoženja pa sem tudi prispevala praktično samo jaz.

Rada bi se nekako zavarovala za primer, če greva narazen, da bi mi premoženje ostalo. Kaj lahko naredim?  

ODGOVOR

Spoštovani

Družinski zakonik (Uradni list RS, št. 15/17 in 21/18) za primer kot je vaš nudi možnost sklenitve predporočne pogodbe oz. pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerji med zunajzakonskima partnerjema. 

Z zunajzakonskim partnerjem lahko torej skleneta pogodbo o ureditvi vajinih medsebojnih premoženjskopravnih razmerji. Pogodba se sklene v obliki notarskega zapisa, v njej pa lahko zelo podrobno in natančno dogovorita vse kar se tiče glede vajinega posebnega in skupnega premoženja (dogovorita pa lahko tudi dolžnost preživljanja za primer razpada vajine zveze). 

Pred sklenitvijo pogodbe morata drug drugega seznaniti s svojim premoženjskim stanjem, sicer bo pogodba izpodbojna in eventualno posledično razveljavljena. Pogodba tudi ne sme nasprotovati moralnim načelom, sicer bo nična. V obeh navedenih primerih bi nato sicer glede vajinih premoženjskopravnih razmerjih obveljal zakoniti premoženjski režim, ki bi obveljal tudi za vprašanja, ki bi bila v pogodbi nejasno rešena (tako da iz določb pogodbe ni mogoče ugotoviti vsebine vajinega premoženjskega režima, o katerem sta se želela dogovoriti, oziroma pravila, po katerem sta želela obravnavati medsebojna premoženjska razmerja). Pogodba se vpiše tudi v register pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, ki ga vodil Notarska zbornica Slovenije.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share