temno

Tožba partnerja za vložek v hišo

VPRAŠANJE

Pozdravljeni. S partnerjem sva živela v hiši, ki je v lasti mojih staršev več let. V tem času je partner z lastnim delom in finančnimi vložki obnovil stanovanje in okolico hiše. Čeprav sva v hiši skupaj živela dlje časa, se le partner uradno prijavil na ta naslov šele pred pol leta. Sedaj nisva več skupaj, (a je sicer še vedno prijavljen na tem naslovu). Zanima me, ali lahko toži moje starše za izplačilo vložkov v hišo? Uradno ni imel pooblastil za vlaganje v hišo.

ODGOVOR

Spoštovani!  

Če vaš (bivši) partner ni imel soglasja lastnikov nepremičnine (t.j. vaših staršev) za gradbene in podobne vložke oz. renovacijo hiše, povrnitve teh  vložkov ne more dobiti. 

Zahtevek po povrnitvi vložkov bi bil upravičen le v primeru, če bi vaši starši z opravljenimi vložki soglašali (48. člen Stvarnopravnega zakonika (Uradni list RS, št. 87/02 in 91/13)). A bi tudi v tem primeru lahko povrnitev zahteval najkasneje v petih letih od izselitve.

Dejstvo ali in od kdaj ima vaš (bivši) partner na zadevnem naslovu prijavljeno stalno prebivališče, pa je z vidika zahtevka po povrnitvi vložkov pravno irelevantno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share