temno

Zapuščinska razprava

VPRAŠANJE

Spostovani, zanima me glede zapuščinske razprave.

Moja mami je imela prihranke v vrednosti 4000 evrov. Stroski za pogreb in dom znasajo 2600 evrov. Sestra zeli, da jaz prispevam 50 odstotkov. Jaz sem po telefonu rekla da bom. Vendar so mi drugi rekli, da nisem dolzna tega storiti.

Mi lahko poveste kako je to urejeno v zakonu, da bom po tem ravnala? Mami mi je zapustila 4 zavarovalne police in me zanima ali jih lahko vnovcim se preden je zapuscinska razprava? Ali je denar, ki je na policah del zapuscine? Vasi odgovori so res dragocreni zame in bi imela to pri sebi na sodiscu. Da bom bolj samozavestna. Zahvaljujem se za odgovore. 

ODGOVOR

Spoštovani!

Odgovornost dediča za zapustnikove dolgove je urejena v 142. členu Zakona o dedovanju (Uradni list SRS, št. 15/76, 23/78, Uradni list RS, št. 13/94 – ZN, 40/94 – odl. US, 117/00 – odl. US, 67/01, 83/01 – OZ, 73/04 – ZN-C, 31/13 – odl. US in 63/16). Dediči odgovarjajo za zapustnikove dolgove z vsem svojim premoženjem, a le do višine podedovanega premoženja. Odgovornost za dolgove se v primerih, ko je dedičev več, med njih porazdeli tako, da vsak odgovarja do višine vrednosti svojega dednega deleža. 

Odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove obstoji ne glede na to, ali je delitev dediščine že izvršena ali ne, vendar pa morajo, da se obstoj dolga ugotovi in izkaže, upniki svoje terjatve prijaviti in uveljavljati v zapuščinskem postopku. Upniki se iz zapuščine poplačajo še preden se ta razdeli med dediče. V praksi to pomeni, da se dediščina, ki bi jo sicer dediči prejeli, zmanjša za vrednost poplačila upnikov. nikakor pa dediči niso dolžni poplačati zapustnikovih dolgov iz vrednosti svojega lastnega (nededovanega) premoženja.

Denar, ki je deponiran v sklopu življenjskega zavarovanja predstavlja zapuščino in bo predmet delitve v zapuščinskem postopku, pred pravnomočnostjo sklepa o dedovanju, ki bo izdan ob koncu zapuščinskega postopa, pa se zavarovalna polica ne more unovčiti.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share