temno

Povrnitev vloženih sredstev zaradi razveze

VPRAŠANJE

S partnerko sva skupaj živela v stanovanju, ki je bilo njena last.

Skupaj sva bila skoraj 6 let. V tem času sva stanovanje renovirala, večino vlaganj pa sem finančno kril sam, s svojo plačo. Partnerka je tudi podedovala vikend na Hrvaškem. Tudi na tistem vikendu sva prenovila fasado. Zveza je šla narazen. Ali lahko od nje zahtevam povrnitev vloženih finančnih sredstev?

ODGOVOR

Spoštovani!

Zunajzakonska skupnost je po našem pravu izenačena z zakonsko zvezo.

Kar velja glede njunih premoženjskih razmer za zakonca, velja torej smiselno tudi za zunajzakonska partnerja. V vajini zunajzakonski skupnosti sta ustvarila skupno premično premoženje, nepremičnega premoženja pa po vaših navedbah nista ustvarila. Finančni vložki v nepremičnino vaše bivše partnerke so prestavljali vajino skupno premoženje, katerega povrnitev ustreznega dela lahko zahtevate. Ker velja zakonska domneva, da so deleži na premoženju, ki je bilo pridobljeno v času trajanja zunajzakonske skupnosti z delom enaki, bi bilo treba v vašem primeru s tožbo zahtevati ugotovitev, da v skupno premoženje spadajo ti finančni vložki in da je vaš delež na njih 1/1 (do celote), saj ste renovacijo sami financirali z lastnimi sredstvi (kar se lahko dokazuje z računi, izpiski TRR, ipd.). Glede fasade in morebitnih drugih del na hiši v Sloveniji lahko s tožbo zahtevate povrnitev teh vlaganj. Glede ugotavljanja obstoja in višine vaših vlaganj v nepremičnino na Hrvaškem pa je pristojno sodišče v Republiki Hrvaški.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share