temno

Zmanjšanje preživnine za otroka

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, zanima me kako je z znižanjem preživnine za otroka? Partner plačuje 200 EUR preživnine, čeprav njena mama živi skupaj z novim partnerjem in imata drugega otroka.

Midva pričakujeva otroka in jaz sem brezposelna. Zanima me ali imava kaj možnosti, da bi znižala preživnino, kajti nama ne ostane skoraj nič.

ODGOVOR

Spoštovani!

Po zakonu morata otroka preživljati njegova biološka starša. Otroka bi bil dolžan preživljati novi zunajzakonski partner otrokove matere le v primeru, če živijo skupaj in če otroka ni sposoben preživljati noben od bioloških staršev. V tem primeru je dolžan novi zunajzakonski partner matere preživljati otroka le dokler traja zunajzakonska skupnost z materjo. Vendar dokler je otroka sposoben preživljati vsaj eden od njegovih bioloških staršev, novi zunajzakonski partner nima obveznosti preživljanja.

Predvidevamo, da je bila preživnina v višini 200,00 EUR določena s sodno odločbo, ki je izvršljiva. Sodišče preživnino vedno določi glede na otrokove potrebe in materialne ter pridobitne zmožnosti preživljalca. Pri odmeri preživnine za otroka sodišče upošteva otrokovo korist, tako da je preživnina primerna za zagotavljanje uspešnega telesnega in duševnega razvoja otroka. Preživnina zajema stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, izobraževanja, vzgoje, oddiha, razvedrila in drugih posebnih potreb otroka.

Sodišče pa lahko na zahtevo vašega partnerja zviša, zniža ali odpravi z izvršilnim naslovom določeno preživnino, če se spremenijo otrokove potrebe ali zmožnosti vašega partnerja, na podlagi katerih je bila preživnina določena.

V kolikor so se torej spremenile okoliščine na strani otroka (če so njegove potrebe manjše) ali pa na strani vašega partnerja (če so se zmanjšale materialne zmožnosti vašega partnerja, npr. če se mu je znižala plača), vam priporočamo, da pred sodiščem vložite tožbo na spremembo oz. znižanje preživnine. V tem postopku bo vaš partner moral dokazati, da preživnine v višini 200,00 EUR več ni zmožen plačevati. Starši so namreč dolžni preživljati svoje otroke  v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi, in če se te zmožnosti zmanjšajo (tudi zaradi prihajajočega otroka z novim partnerjem), lahko zahtevajo znižanje preživnine pred istim sodiščem, ki je že določilo višino preživnine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share