temno

Sprememba dogovora o sostarševstvu

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, pred kratkim sva se z izvenzakonskim partnerjem razšla. Imava skupnega otroka (hčerko, staro tri leta). Bivši partner želi, da je hčerka pri njemu. On je zaposlen, jaz pa še študiram. Zanima me, kakšne so možnosti, da hčerka ostane pri meni, saj sem prepričana, da bi jaz znala bolje poskrbeti za njo. Na sodišču sva že podpisala dogovor o sostarševstvu. Ali ga je mogoče spremeniti?

ODGOVOR

Spoštovani,

Na podlagi četrtega. odstavka 421. člena Zakona o pravdnem postopku se na vašo zahtevo lahko izda novo odločbo o varstvu in vzgoji otroka ter o stikih, če to zahtevajo spremenjene razmere in koristi otroka. Sodišče bo tej zahtevi ugodilo, če bo ugotovilo, da so se od sporazuma o skupnem starševstvu in izdaje odločbe skupnem varstvu in vzgoji, okoliščine bistveno spremenile.

Skupno starševstvo je za otroka dolgoročno koristno, če med staršema obstoji visoka raven sporazumevanja in usklajevanja tako o vsakodnevnih, kot tudi o pomembnejših dolgoročnih odločitvah povezanih z varstvom, vzgojo in oskrbo otroka. V primeru, da eden od staršev nasprotuje skupnemu starševstvu in predlaga, da se otrok dodeli njemu v varstvo in vzgojo, ni več pogojev za skupno starševstvo. Če med vami in bivšim partnerjem prihaja do sporov in nesporazumov in če med vama ni več sporazuma o skupnem starševstvu, potem ni več pogojev za ohranjanje sistema skupnega starševstva.

Če menite, da je resnično najbolj koristno za razvoj otroka, da je otrok dodeljen vam v varstvo in vzgojo in če med vami in bivšim partnerjem od dne sklenitve sporazuma do danes prihaja do nesporazumov in konfliktov oziroma do bistvenih sprememb razmer, lahko vložite tožbo za predodelitev otroka, določitev preživnine in stikov.

Glede na to, da ste še študentka, on pa je že zaposlen, pa se morate zavedati, da obstaja možnost, da bo sodišče smatralo vašega bivšega partnerja za bolj primernega za varstvo in vzgojo otroka in bi lahko torej bila nova odločitev o varstvu in vzgoji manj ugodna kot sedanji sistem skupnega starševstva. Vendar pa na primernost starša za varstvo in vzgojo otroka starševo materialno stanje nima odločilnega vpliva. Bolj kot materialne dobrine sodišče upošteva, kateri od staršev je bolj primeren za vzgojo otroka v smislu spodbujanja njegovega razvoja in razvijanja osebnosti. Slabše finančno stanje starša, ki mu je bil otrok zaupan v varstvo in vzgojo, se namreč lahko kompenzira z določitvijo preživnine. Zgolj dejstvo, da ste vi še študentka, ne pomeni avtomatično, da ste manj primerni za varstvo in vzgojo otroka kot vaš bivši partner. Pri odločanju, kateremu od staršev dodeliti otroka, bo sodišče upoštevalo mnenje izvedencev in centra za socialno delo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share