temno

Višja plača, višja preživnina?

VPRAŠANJE

Z bivšim možem imava skupnega otroka, ki je pri meni, bivši mož pa mi za otroka plačuje preživnino. Pred kratkim je dobil novo službo z bistveno višjo plačo. Ali lahko zahtevam, da naj mi sedaj plačuje višjo preživnino. Tudi stroški za otroka se višajo.

ODGOVOR

Spoštovani!

Preživnino plačuje tisti od staršev, pri katerem otrok ne biva, otroku. V kolikor preživnino plačuje na osebni bančni račun drugega od staršev, mora slednji preživnino porabiti za otrokove in ne lastne potrebe. Če se potrebe otroka ali zmožnosti plačevanja preživnine spremenijo in dogovor o spremembi preživnine (niti ob eventualni pomoči CSD) ni možen, lahko otrok (če je že polnoleten) ali, če otrok še ni polnoleten, starš, pri katerem otrok biva, kot otrokov zastopnik, s tožbo zahteva spremembo (zvišanje) preživnine. Sodišče pri tem upošteva vse okoliščine primera.

Svetujemo torej, da najprej poskusite doseči dogovor z vašim bivšim možem. V kolikor dogovor skleneta predlagajta, naj sodišče v nepravdnem postopku izda sklep o določitvi nove višine preživnine. Če dogovora ne moreta skleniti, zaprosite za to pomoč CSD. Če do dogovora ne bo prišlo niti ob pomoči CSD, zoper bivšega moža vložite tožbo za zvišanje preživnine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share