temno

Rentno varčevanje in delitev premoženja ob ločitvi

VPRAŠANJE

Z ženo se ločujeva, zato je najela odvetnico. Prejel sem pismo od njene odvetnice, v katerem navaja delitev skupnega premoženja (citiram).

Vsak od naju ostane lastnik 1/2 hiše, v nadaljevanju pa da ji moram izplačati znesek 100.000 eur v 60 dneh. Naveden je tudi znesek preživnine za sina in to je 200.eur. Midva imava vsak svoj s.p.vsak svoj trr račun. Jaz varčujem preko svojega s.p.rentno, kar je razvidno tudi iz bančnih izpiskov. Na tem računu je že kar nekaj denarja, vendar ona ni pooblaščena na mojih računih, tako kot jaz ne na njenih. Zato je morda znesek 100.000 eur mišljeno iz mojega rentnega varčevanja. Čeprav mi ni jasno, kje so dobili ta znesek. Zanima me, kako je s tem rentno privarčevanim denarjem za mojo dodatno pokojnino, saj ona nima vpogleda v ta račun. Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Spoštovani!

Po Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list RS, št. 69/2004) velja, da je premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, njuno skupno premoženje.

V kolikor je bila hiša kupljena s sredstvi, ki so bila ustvarjena za časa vajine zakonske zveze, se hiša šteje za vajino skupno premoženje, ne glede na to, kdo od vaju je v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik nepremičnine. Enako velja tudi za vsa finančna sredstva.  Ne glede na to na katerem transakcijskem računu oz. v kakšni obliki se hranijo, so vajino skupno premoženje, četudi bi bilo varčevanje namenjeno le vam oz. za vaše potrebe.

Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, lahko pa dokažete, da ste vi prispevali k skupnemu premoženju v večjem delu, kar bi posledično pomenilo, da vam pripada večji delež na skupnem premoženju, če ste npr. imeli višje osebne dohodke ipd.. Opozoriti pa gre, da v sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja, kar bi morda lahko uveljavljala vaša žena.

Ostaja pa vprašanje kako je vaša žena prišla do podatka o višini zahtevanih sredstev. Možnosti je več. Lahko ve za podatek o višini mesečne anuitete rentnega varčevanja in kdaj je bilo varčevanje sklenjeno, s čimer je lahko izračunala višino privarčevanih sredstev, lahko pa se je o višini pozanimala neposredno pri družbi, kjer se sredstva hranijo. Prihodki vašega s.p.-ja so tudi javno objavljeni v rednih letnih poročilih (bilancah), ki jih oddate na AJPES, enako velja za odhodke in če je sproti spremljala še vaše investicije in zasebno potrošnjo, je morda lahko sklepala koliko denarja imate privarčevanega na računu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share